Καθημερινά και ανάλογα με την πίεση που συναντάς στο χώρο εργασίας σου ή στο σπίτι σου, παρατηρείς διακυμάνσεις στη διάθεσή σου. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι τα συναισθήματα δεν σε καθορίζουν.

Τρεις συνειδητοποιήσεις οι οποίες θα φωτίσουν το δρόμο σου προς την κατεύθυνση αυτήν είναι τα εξής:

Θα περάσει σαν ένα κύμα

Δυστυχώς ή ευτυχώς, κανένα συναίσθημα δεν διαρκεί για πάντα. Στην περίπτωση της χαράς αυτό είναι κακό νέο και στην περίπτωση της λύπης είναι καλό νέο. Η ουσία είναι ότι η διακύμανση στη διάθεση και τα συναισθήματά σου είναι η επιτομή της ζωής. Ακόμη και το υπέρτατο συναίσθημα αν είχε μεγάλη διάρκεια, θα έχει την αξία του. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο τα συναισθήματα δεν σε καθορίζουν καθώς δεν ταυτίζονται με μιαν μόνιμη κατάσταση. Επιπρόσθετα η αυξομείωση της έντασής σου, σου επιτρέπει να εκτιμήσεις καλύτερα την αξία του καθενός με την απουσία η την παρουσία του.

Δεν είσαι συναίσθημα, απλά το παρατηρείς

Αν νιώθεις άγχος δεν σημαίνει ότι είσαι αγχώδης προσωπικότητα. Αν πάλι νιώσεις λύπη δεν σημαίνει ότι είσαι μόνιμα σε μιαν κατάσταση κατήφειας και απογοήτευσης. Επιπρόσθετα αν χαμογελάς από χαρά, δεν σημαίνει ότι είσαι χαζοχαρούμενος και ανίκανος να ξεχωρίσεις άλλα συναισθήματα. Κάθε κατάσταση είναι προσωρινή επομένως είναι πιο σωστό να συμπεράνεις ότι «τώρα είμαι αγχωμένος/λυπημένος/χαρούμενος» μιας και έχει ημερομηνία λήξης. Όταν αντιληφθείς ότι είσαι απλά ένας θεατής της κατάστασης αυτής η οποία είναι περαστική, τότε θα την διαχειριστείς σαφώς ευκολότερα.

Ένταση συναισθήματος ίσον ένταση αναπνοής

Μήπως όταν νιώθεις κίνδυνος αναπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα; Όταν νιώθεις λυπημένος, μήπως ανασαίνεις βαριά; Όταν νιώθεις αγωνία, μήπως η αναπνοή σου κόβεται; Αν έχεις απαντήσει τρία «ναι» τότε αντιλαμβάνεσαι πως ο οργανισμός συμβάλει στην διατήρηση ενός συναισθήματος. Κάθε διαδικασία η οποία φέρνει ικανοποίηση, συνοδεύεται από βαθιές και γεμάτες αναπνοές. Με τον τρόπο αυτό, επίσης μπορείς να αντιληφθείς ότι η παρατήρηση συμπτωμάτων κάποιων συναισθημάτων και η πεποίθηση ότι υπάρχουν, συχνά όχι απλώς το ενισχύουν, αλλά το δημιουργούν χωρίς να υπάρχει.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.