Ίσως να άκουσες πολλές φορές τον όρο podcast. Πρόκειται για ηχητικά αρχεία που μπορείς να ακούσεις από το κινητό ή τον υπολογιστή σου. Συνήθως τα βρίσκεις διαθέσιμα στο διαδίκτυο και οι θεματικές τους είναι χιλιάδες. Τα podcasts αποτελούν μια ηχητική έκδοση βιβλίων, διαλέξεων ή συνεντεύξεων και συνήθως αποτελούνται από σειρά «επεισοδίων». Εδώ θα μάθεις τι είναι τα podcasts, πώς χρησιμοποιούνται και πώς μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου. 

Τι είναι τα podcast

Πρόκειται για συγχώνευση των λέξεων iPod και Broadcast. Το iPod αποτέλεσε για χρόνια την εξέλιξη του Walkman, ως φορητή συσκευή με ψηφιακά αρχεία μουσικής, που υποδέχτηκαν τις κασέτες. Το Broadcast στη βάση του είναι οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις, αν και μπορεί να συμπεριληφθεί στη μετάδοση και η τηλεόραση. 

Πώς χρησιμοποιούνται

Η όλη φιλοσοφία τους είναι να έχει ο καθένας τα εργαλεία για δική του διαδικτυακή εκπομπή. Αν και υπάρχει το Youtube όπου ο καθένας μπορεί να έχει δικό του κανάλι, δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τον φακό. Με τα podcasts όμως το μόνο που χρειάζεσαι για να τα δημιουργήσεις είναι ένα μικρόφωνο. Και αντίστοιχα, για να τα κατεβάσεις και να τα ακούσεις, χρειάζεσαι τον υπολογιστή ή το κινητό σου.

Γιατί να τα προτιμήσει κάποιος

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές μορφές περιεχομένου. Οι τρεις κύριες είναι τα άρθρα, οι εικόνες και τα βίντεο. Υπάρχει κόσμος όμως που προτιμάει να ακούει κάτι. Κυρίως αν είναι εν κινήσει ή αν δεν έχει χρόνο να παρακολουθήσει ή να διαβάσει. Εκεί τα podcasts «έρχονται γάντι». 

Μπορεί κανείς να τα ακούει στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο, καθώς κάνει βόλτα ή βρίσκεται έξω για ψώνια. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζευγάρι ακουστικά. 

Ίσως να σκέφτεσαι πως την ίδια δουλειά κάνει και το YouTube. Ωστόσο, στα podcasts δεν υπάρχει καθόλου εικόνα, άρα δεν αποσπάται η προσοχή σου. Επίσης, τα βίντεο γυρίζονται με διαφορετική φιλοσοφία, καθώς εκεί ο κόσμος θα τα παρακολουθήσει.

Σκέψου τα podcasts σαν οτιδήποτε ακούς από το ραδιόφωνο πέρα από μουσική. Υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές και ποιοτικές εκπομπές. Με την ίδια φιλοσοφία, υπάρχουν και πολλών ειδών podcasts.

Πώς να επιλέξεις κάποια

Υπάρχουν δεκάδες θεματικές, όπως ακριβώς και με τα βιβλία. Μπορείς να διαλέξεις μια σειρά που να αφορά π.χ. την αυτοβελτίωση. Εκεί ακούς διάφορα ηχητικά επεισόδια, όλα «χτισμένα» γύρω από το θέμα της αυτοβελτίωσης. 

Τώρα, για να τα βρεις, δεν χρειάζεται να ψάξεις ιδιαίτερα. Κάθε νέο κινητό έχει προ εγκατεστημένες εφαρμογές για podcasts. Στα iOS η ονομασία του app είναι Podcasts ενώ τόσο στο iOS όσο και στο Android υπάρχουν δεκάδες δωρεάν εφαρμογές. Οι πιο γνωστές είναι οι Spotify, Soundcloud και Google Podcasts. Τα πρώτα δύο είναι πλατφόρμες για μουσική, αλλά μπορείς να βρεις και επεισόδια podcast. Σε όλες απαιτείται δωρεάν εγγραφή με ένα email. 

Αφότου κατεβάσεις το app, μετά ακολουθείς διάφορα επεισόδια, αναλόγως με την κατηγορία που θα επιλέξεις. «Δοκιμασμένες συνταγές σε θέματα αυτοβελτίωσης ή έμπνευσης, είναι τα Ted Talks. Μπορείς ακόμη να βρεις podcasts από διάφορες ιστοσελίδες, αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές.   

Ενίσχυσε τις γνώσεις σου με Podcasts!

Αν δεν ήξερες τι είναι τα podcasts, τώρα έμαθες. Εξόπλισε το κινητό σου με θετικά και εμπνευσμένα και εκπαιδευτικά podcasts και επιμορφώσου σε ώρες που ούτε μπορείς να διαβάσεις, ούτε να παρακολουθήσεις κάτι.