Η λέξη συγνώμη, πράγματι μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι ζητώντας συγνώμη σε κάποιον που πιθανόν πονέσαμε με τα λόγια μας αισθανόμαστε καλύτερα. Και εμείς και το άτομο που απευθυνόμαστε. Το να ζητάς συγνώμη δεν είναι ντροπή. Αντιθέτως, εφόσον επιλέξεις να απολογηθείς, σημαίνει ότι το άτομο που έχεις απέναντί σου, είναι έτοιμος να δεχτεί τη συγνώμη σου. Είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλο.
Το να ζητάς συγνώμη δεν είναι ντροπή
Η ασπίδα που πρέπει να έχεις πάντοτε, ζητώντας συγνώμη σε κάποιον είναι το χαμόγελο σου. Αν μπεις στη διαδικασία να απολογηθείς, σημαίνει ότι έχεις την ανάγκη να αφαιρέσεις το βάρος που κουβαλάς πάνω σου.
Ίσως επειδή έκανες κάτι χαζό και ενόχλησε το «θύμα», είτε ξεστόμισες κάτι που τον ενόχλησες. Ή ακόμα έκανες κάτι τόσο τραγικό, ουτώς ώστε ο απέναντί σου να έβαλε ένα τεράστιο Χ για σένα. Αλήθεια όμως, το να ζητάς συγνώμη δεν είναι ντροπή.
Από τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι έκανες κάποιο λάθος και ότι αισθάνεσαι την ανάγκη να το πεις, γέμισε με θάρρος και αυτοπεποίθηση και πράξε το.

Το ένα θα φέρει το άλλο…
Παρόλα αυτά δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεστομίσεις τη «συγνώμη». Ο απέναντί σου, ίσως να μην σου το πει, αλλά αν μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία της συγνώμης, θα’ χει την ανάγκη να δει και πράξεις.
Όλοι γνωρίζουμε πως τα λόγια, πάνε και έρχονται, ίσως κάποια, ακόμα μείνουν και στον αέρα. Η ουσία λοιπόν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απολογίας, είναι τα λόγια να γίνουν πράξη. «Συγνώμη που σε αποκάλεσα έτσι», «Θέλω να σου απολογηθώ για την κατάσταση που προκλήθηκε νωρίτερα». «Ίσως μπορούμε να είμαστε ξανά μαζί και υπόσχομαι ό, τι θα σε κάνω τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο».
Πείτε πως τα είπατε αυτά και η ευκαιρία δεν χάθηκε. Το άτομο που πληγώθηκε, χρειάζεται να δει και πράξεις. Αν κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται και το σκοινί πάει και πάλι να κοπεί, να περιμένεις το ίδιο αποτέλεσμα. Μην πληγώσεις ξανά, μην πονέσεις και πάλι. Αν θες να ξεκαθαρίσεις κάτι, πες το μαζί με την πρώτη συγνώμη.

Η διαδικασία της απολογίας λοιπόν δεν είναι τόσο εύκολη. Είναι όμως μια διαδικασία για να πιστέψεις στον εαυτό σου και νιώσεις ότι μπορεί να χάλασες τη μέρα σου και τη μέρα του άλλου. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να την επιδιορθώσεις. Με λόγια και πιο πολύ με πράξεις.
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Christina Georgiou
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Φωτογράφος
Η Χριστίνα Γεωργίου είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κύπρου με πτυχίο Δημοσιογραφίας. Μένει σ’ ένα από τα Κοκκινοχώρια και λατρεύει τα βράδια όταν συχνάζει στην παραδοσιακή αυλή της γιαγιάς.
Ονειροπόλα, ευαίσθητη, δημιουργική, λάτρης της φωτογραφίας, του ραδιοφώνου, των ταξιδιών, της συγγραφής και ό, τι έχει να κάνει με επικοινωνία, δημιουργικότητα, περιπέτεια και όνειρα. Θέλει να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της, με τα λόγια και τις πράξεις της. Αγαπά την ποίηση και τους στίχους που μιλάνε για αγάπη και ελπίδα. Αγαπημένη της λέξη χαμόγελο. Ταξίδι η κάθε της στιγμή. Μαγεία το κάθε τι μικρό που την κάνει να χαμογελά.