Ένα απλό χαμόγελο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε λίγο πιο ευτυχισμένοι. Δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά αποτέλεσμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Psychological Bulletin. Πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο: το χαμόγελο μας φτιάχνει τη μέρα!

Η έρευνα

Η έρευνα εξέτασε δεδομένα σχετικά με τις εκφράσεις του προσώπου για να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: Μπορούν οι εκφράσεις του προσώπου να επηρεάσουν τη διάθεσή μας;

Σύμφωνα με τον Nicholas Coles, επικεφαλής ερευνητή, υπάρχει η αντίληψη ότι κάποιος μπορεί να αισθανθεί πιο χαρούμενος, αν απλά χαμογελάει. Παρόλα αυτά εδώ και πολλά χρόνια, οι ψυχολόγοι διαφωνούν την παραπάνω άποψη. Τι ισχύει τελικά;

Πράγματα που κάνετε ασυναίσθητα λόγω άγχους

Οι ερευνητές αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλα τα αντιφατικά δεδομένα σχετικά με τις εκφράσεις του προσώπου και να προχωρήσουν μία μετα-ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερους από 11.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αφού εξέτασαν όλα τα ευρήματα και πραγματοποίησαν νέες αναλύσεις, διαπίστωσαν ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεση των συμμετεχόντων.

Για παράδειγμα, αν κάποιος χαμογελούσε, ανέφερε ότι ένιωθε λίγο πιο χαρούμενος, αν έπαιρνε μία βλοσυρή έκφραση, αισθανόταν θυμωμένος και αν συνοφρυωνόταν αισθάνονταν λυπημένος.

Το χαμόγελο μας φτιάχνει τη μέρα!

Μετά από σχεδόν 100 χρόνια διαφωνίας στην ψυχολογική κοινότητα σχετικά με τις εκφράσεις του προσώπου, αυτή η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αποδείξει ότι στην πραγματικότητα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας.

Φυσικά, οι ερευνητές τόνισαν ότι οι μεταβολές στα συναισθήματα των συμμετεχόντων ήταν πολύ μικρές: «Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι το χαμόγελο είναι το μυστικό της ευτυχίας, όμως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν φαίνεται να είναι πραγματικά τόσο ισχυρά» ανέφερε ο Coles.

«Δεν πιστεύουμε ότι το χαμόγελο μπορεί να είναι μία λύση για την κατάθλιψη. Οι εκφράσεις του προσώπου όπως το χαμόγελο μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τη διάθεσή μας, αλλά όχι πάντα.

Παρέχουν μία ένδειξη για το πώς το μυαλό και το σώμα αλληλεπιδρούν για να διαμορφώσουν τη συνειδητή εμπειρία των συναισθημάτων μας».

*Με στοιχεία από το mindandbodygreen.com.

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.