Πόσες φορές τυγχάνει να σκέφτεσαι συνέχεια το ίδιο πράγμα; Πολλές φορές ίσως σου γίνεται και εμμονή. Η αλήθεια είναι πως η υπερβολική σκέψη δεν είναι ωφέλιμη, καθώς δεν παράγει τίποτα το ουσιαστικό για εσένα. Αν πολλές φορές βλέπεις να πέφτεις στην παγίδα αυτή, δες εδώ 4 τρόπους για να περιορίσεις την υπερβολική σκέψη.

1. Άλλο υπερβολική σκέψη και άλλο επίλυση προβλημάτων

Το ότι σκέφτεσαι κάτι συνέχεια δεν συνεπάγεται και λύση του. Απλά πιέζεις τον εαυτό σου να σκέφτεται ξανά και ξανά το ίδιο ζήτημα με διαφορετικούς τρόπους και αποτέλεσμα. Αν δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις, άστο να περάσει. Κι αν πάλι κάτι υπάρχει, προχώρησε σε πράξεις. Όχι όμως απλά να το σκέφτεσαι.

 

2. Να θυμάσαι πως η αντίδραση είναι καθαρά δική σου

Αν θες να περιορίσεις την υπερβολική σκέψη, έχει αυτό στο μυαλό σου: η ζωή σου είναι 10% ό,τι σου συμβαίνει και 90% ο τρόπος που αντιδράς σε αυτό. Αν σ’ αυτό το 90% ένα μεγάλο ποσοστό αναλόνεται σε σκέψεις, κάπου κάτι δεν κάνεις σωστά. Προχώρησε με τη ζωή σου!

 

3. Σε κάποια πράγματα απλά δεν υπάρχει εξήγηση

Ίσως να ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο για ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους. Να θυμάσαι όμως πάντα πως δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα. Κάποια πράγματα έρχονται στη ζωή μας χωρίς να μπορούμε να τα εξηγήσουμε. Αντί να ψάχνεις για απαντήσεις, απλά δέξου τα και προχώρα. Ζήσε το τώρα παρά να σκέφτεσαι και να αναλύεις καταστάσεις.

 

4. Κάνε διαφορετικές ερωτήσεις στον εαυτό σου

Μια συνήθης ερώτηση των ανθρώπων που σκέφτονται υπερβολικά, είναι το «τι θα συμβεί αν». Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να σκεφτούν διαφορετικές παραμέτρους αναλόγως της απόφασης που θα πάρουν. Συχνά όμως στην πράξη είναι διαφορετικά τα πράγματα. 

Αντί να σκέφτεσαι τι θα μπορούσε να συμβεί, μπορείς να λες στον εαυτό σου να προχωρήσεις και θα δεις τι μπορεί να σου επιφυλάσσει η ζωή. Μπορεί να μην είναι κάτι που φοβάσαι. Ή να είναι κάτι που δεν θα μπορούσες να το σκεφτείς ποτέ.  Άλλωστε, η μαγεία της ζωής είναι το ταξίδι, όχι το αποτέλεσμα.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.