Ευτυχία! Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρεις, γεμίζει η καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα. Γεμίζει η ψυχή σου με φως! 12 βήματα για την ευτυχία

Αλήθεια, έχεις νιώσει ποτέ γεμάτος ευτυχία; 

Τώρα, αυτή την στιγμή, πως νιώθεις;

Είσαι χαρούμενος;

Είσαι ευτυχισμένος;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες την καρδιά σου να χτυπάει ξέφρενα από χαρά;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες στα χείλη σου ένα χαμόγελο ζεστό και λαμπερό να φωτίζει το πρόσωπό σου;

Η  ευτυχία, όπως και η αγάπη, είναι ό,τι πιο φωτεινό και ζεστό μπορεί να νιώσει η ψυχή ενός ανθρώπου.


Τι μπορείς να κάνεις για να γεμίσεις τις στιγμές σου με ευτυχία;

#1 Γυμναστική και Διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή και η σωματική άσκηση ,είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή μας, αλλά και για την ευτυχία μας. Για την ακρίβεια οι έρευνες έχουν δείξει ότι αν ακολουθείς μια σωστή διατροφή με φρούτα και λαχανικά καθημερινά, η διάθεση σου βελτιώνεται μέρα με την μέρα.

Οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά βοηθούν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά την γυμναστική, μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας τζόκινγκ ή γρήγορο περπάτημα. Τριάντα λεπτά την ημέρα θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.

Αν μάλιστα μπορείς να γυμνάζεσαι με το φως του ήλιου είναι ιδανικό. Γιατί; Γιατί αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση). Μην περιμένεις λοιπόν.. Ξεκίνα σωστή διατροφή και γυμναστική άμεσα.. αν δεν το κάνεις ήδη!

#2 Περισσότερο ποιοτικός ύπνος

Όπως ήδη ξέρεις το ένα τρίτο της ζωής μας το αφιερώνουμε στον ύπνο. Από αυτό και μόνο μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη ζωή μας. Μάλιστα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ευτυχία μας.

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα μέσα από έρευνες, ότι όσοι κοιμούνται επαρκώς έχουν περισσότερα θετικά συναισθήματα απ’ ότι αρνητικά. Με άλλα λόγια ένας καλός ύπνος μπορεί να σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα περισσότερο θετικά, και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την ευτυχία μέσα σου.

#3 Άσε κάτω το κινητό

Πώς μπορεί να συνδέεται το κινητό με την ευτυχία; Κι όμως γίνεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση του κινητού συνδέεται με χαμηλή αποδοτικότητα, περισσότερο άγχος και χαμηλά επίπεδα ευτυχίας. Άσε λοιπόν κάτω το κινητό σου και δες τα επίπεδα της ευτυχίας σου να απογειώνονται.

#4 Κοινωνικές συναναστροφές με αγαπημένα πρόσωπα

Το ήξερες πως όσο περισσότερο συναναστρέφεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς, με τους φίλους σου, τον σύντροφο σου, την οικογένεια σου, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για να ανεβάσεις τα επίπεδα της ευτυχίας σου, αλλά και την ποιότητα της ζωής σου; Ναι είναι αλήθεια.

Γι’ αυτό πάρε τηλέφωνο τους φίλους σου, την οικογένεια σου, την σχέση σου, κανονίστε να βρεθείτε και να περάσετε χρόνο μαζί. Να θυμάσαι ότι εκτός του ότι αυξάνεται η προσωπική σου ευτυχία, η ευτυχία όταν μοιράζεται.. διπλασιάζεται!

#5 Βγες έξω στην φύση και στο φως του ήλιου

Όπως είπαμε και σε προηγούμενη παράγραφο αναφερόμενοι, στα οφέλη της γυμναστικής 20-30 λεπτά έξω στον ήλιο, κοντά στην φύση, ενισχύει την καλή διάθεση και την ευτυχία, καθώς επίσης βοηθάει στην αρμονία των σκέψεων, στην λήψη ορθών αποφάσεων και στην μνήμη.

Το φως του ήλιου μπορεί να φέρει το φως στην καρδιά σου, και να απλώσει ένα λαμπρό χαμόγελο στα χείλη σου. Και δεν το λέω εγώ. Το λένε έρευνες Πανεπιστημίων που έχουν αποδείξει ότι όσοι βρίσκονται συχνά σε εξωτερικούς χώρους, κοντά στην φύση, είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους και γενικότερα εγκλωβισμένοι στο αστικό περιβάλλον.

#6 Ο εθελοντισμός, η προσφορά  και η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους

Ίσως να σου προκαλέσει έκπληξη, όμως ξοδεύοντας χρήματα για άλλους ανθρώπους, είτε κάνοντας κάποιο δώρο σε έναν φίλο, είτε κάποια δωρεά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, είτε εξυπηρετώντας κάποιον δικό σου άνθρωπο που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, η ευτυχία μεγαλώνει,την εισπράττουμε σε μεγαλύτερο βαθμό, από όταν  ξοδεύαμε  χρήματα για τον εαυτό μας.

Ναι, η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους μας δίνει χαρά, ευτυχία. Και ξέρεις για να βοηθήσεις κάποιον δεν χρειάζεται απαραίτητα να δώσεις χρήματα.

Μπορείς να βοηθήσεις μια ηλικιωμένη κυρία ή έναν ηλικιωμένο κύριο να περάσει τον δρόμο, να ανέβει στο λεωφορείο ή να μεταφέρει τις σακούλες με τα ψώνια στο σπίτι του.

Μπορείς να βοηθήσεις με κάποια εθελοντική εργασία, σε κάποιον οργανισμό ή σε κάποιο ίδρυμα. Ο εθελοντισμός και η βοήθεια σε άλλους ανθρώπους βοηθάει στην αίσθηση της ικανοποίησης, και μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους μέσα από την προσφορά.

#7 Διαλογίσου

Είμαι σίγουρος πως έχεις ακούσει για τα οφέλη του διαλογισμού. Και είναι αλήθεια πως ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα χαλάρωσης, να έχεις καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο, να έχεις καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση, αυξημένη αισιοδοξία, ευχαρίστηση και ευτυχία, μειώνει το άγχος και αυξάνει την πνευματική διαύγεια και επίγνωση.

Βιώνοντας την κατάσταση του διαλογισμού, κάθε μέρα, δημιουργείς θετικές αλλαγές στο μυαλό σου, και  κατ’  επέκταση στη ζωή σου. Λοιπόν τι περιμένεις; Ξεκίνα από σήμερα να διαλογίζεσαι, και ζήσε μια ευτυχισμένη ζωή, ήρεμη χωρίς άγχος και ανησυχίες.

#8 Να είσαι ευγνώμων και να συγχωρείς

Η ευγνωμοσύνη είναι  πολύ ουσιώδεις, ακόμα και αν αφορά απλά πράγματα στη ζωή μας. Μάλιστα η έμπρακτη ευγνωμοσύνη έχει αποδειχτεί ότι δημιουργεί μια εσωτερική ανάταση, και μας βοηθάει να αγγίξουμε την ευτυχία.

Η συγχώρεση είναι εξίσου ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, συγχωρώντας  η καρδιά σου γίνεται πιο ελαφριά και μπορείς να πάρεις μια “ανάσα” ευτυχίας. Έτσι μην ξεχνάς να είσαι ευγνώμων για τα μικρά και τα μεγάλα.. Για όλα τα απλά και όλα τα ουσιαστικά που συμβαίνουν στη ζωή σου.. Και να συγχωρείς.

#9 Ξόδεψε χρήματα για εμπειρίες, όχι για πράγματα

Ένα είναι σίγουρο: Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία. Αλλά αν θελήσεις να ξοδέψεις κάποια από τα χρήματα σου για να νιώσεις ευτυχία, καλύτερα να τα ξοδέψεις κάνοντας κάποια επένδυση, ώστε να ζήσεις μία εμπειρία, παρά σε κάτι υλικό.

Για παράδειγμα να κάνεις bungee jumping, να κάνεις ταξίδια, να πας σε μία συναυλία, να πετάξεις με ανεμοπλάνο κλπ. Η ευτυχία που θα σου προσφέρει μία από τις παραπάνω εμπειρίες, μπορεί να νομίζεις ότι θα κρατήσει μόνο για λίγο, αλλά κάνεις λάθος.

Η ανάμνηση αυτών των εμπειριών, θα φέρνουν πάντα στο νου και στην καρδιά σου το συναίσθημα που το συνόδευε. Αν το συναίσθημα είναι η ευτυχία, να είσαι σίγουρος πως κάθε φορά που θα κλείνεις τα μάτια και θα έρχεται στο μυαλό σου η ανάμνηση που σου το δημιούργησε, θα είσαι ευτυχισμένος. Στον αντίποδα, τα υλικά αγαθά είναι αυτά που προσφέρουν πραγματικά μια στιγμιαία χαρά, μια προσωρινή ευτυχία.

#10 Να είσαι αυθεντικός

Να είσαι ο εαυτός σου. Μην κρύβεσαι, μην υποκρίνεσαι, μην γίνεις μια φτηνή απομίμηση κάποιου άλλου. Μπες στην διαδικασία να δεις ποιος πραγματικά είσαι.

Ο κάθε άνθρωπος έχει κάτι μοναδικό μέσα του, κι αυτό που χρειάζεται να κάνει ο καθένας είναι να ψάξει τον εαυτό του, να τον βρει, να τον ανακαλύψει και να τον δείξει στους ανθρώπους γύρω του.

#11 Άκου μουσική

Έχει αποδειχτεί ότι η μουσική μειώνει τα επίπεδα τους στρες, φέρνει ηρεμία και δημιουργεί ευτυχία. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι μια μουσική που μας ενθουσιάζει αυξάνει την ντοπαμίνη, και προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση. Βάλε την μουσική που σου αρέσει, που σε ηρεμεί ή σε ενθουσιάζει και απόλαυσε την.

#12 Ανακάλυψε το καλό και την χαρά στον κόσμο

Στην σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι έχουν την τάση να μπαίνουν σε μια αρνητικότητα, σε  μια μιζέρια και να βλέπουν όλα τα κακά και τα άσχημα στους ανθρώπους, στα πράγματα, στις καταστάσεις, στον κόσμο όλο. Κι όμως το καλό υπάρχει γύρω μας, υπάρχει παντού, απλά δεν το βλέπουμε όλοι.

Θα σου πρότεινα να κάνεις κάτι, σαν άσκηση: Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς σκέψου τι καλό έγινε μέσα στην ημέρα σου. Κάτι που την έκανε να ξεχωρίσει. Κάτι που σε έκανε να γελάσεις μέσα στην μέρα. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί λίγο δύσκολο και να μην σου έρχεται κάτι στο μυαλό.

Τι γίνεται όμως; Σιγά σιγά θα δεις να αλλάζουν τα πράγματα. Γιατί; Γιατί θα έχει μπει αυτή η άσκηση στην καθημερινότητα σου.

Πλέον θα ανακαλύπτεις το καλό γιατί θα είσαι πιο εστιασμένος για να το δεις. Θα ανακαλύπτεις πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους που θα σε γεμίζουν χαρά.. Γιατί θα είσαι εστιασμένος στην χαρά και στην ευτυχία.

12 βήματα για την ευτυχία

Αρχική δημοσίευση στο site του Μανώλη Ισχάκη.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.