Πόσες φορές ένιωσες πως ήθελες να κάνεις ένα μεγάλο βήμα, αλλά κάτι σε κράτησε πίσω; Πώς αν και κάτι το ήθελες πολύ, εντούτοις ο ίδιος ο εαυτός σου σου έβαλε εμπόδια; Δεν είναι κάτι ούτε παράλογο, ούτε συμβαίνει μόνο σε σένα. Είναι σύνηθες το φαινόμενο ο εαυτός μας να μας κρατά πίσω.
Γι’ αυτό και μπορεί να άκουσες ξανά τη φράση, «ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εαυτός σου». Αυτό συμβαίνει σε πολλά θέματα, για κάθε φάση της ζωής σου. Δες εδώ όμως 2 νοητικές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις, έτσι ώστε να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να παίρνεις περισσότερα ρίσκα.
1. Να δικαιολογείς το φόβο με τη λογική
Η αλήθεια είναι πως ο φόβος προκαλείται από το άγνωστο. Ίσως παράδειγμα φοβάσαι τα αεροπλάνα αν και οι πιθανότητες για κάτι κακό είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με το να οδηγείς αυτοκίνητο. Το άγνωστο ή αυτό με το οποίο δεν αισθάνεσαι γνώριμος είναι που προκαλεί τον φόβο.
Μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου κάποιες διευκρινιστικές, ήρεμες ερωτήσεις. «Γιατί π.χ. φοβάμαι να αλλάξω καριέρα; Τι με κρατά πίσω; Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο που εμπεριέχει; Τι μπορώ να κάνω αν τα πράγματα δεν πάνε καλά;».
Μην μένεις μόνο στον φόβο που νιώθεις. προσπάθησε να τον αποκωδικοποιήσεις. Να φτάσεις στη ρίζα του. Έπειτα, προσπάθησε να κάνεις κάποιες μικρές υποχωρήσεις σε πράγματα που ήδη φοβάσαι, αλλά δεν εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο. Αν τα καταφέρεις και τα προσπεράσεις, θα κτίσεις τον χαρακτήρα και για τα πιο μεγάλα ρίσκα.
2. Λάβε πραγματικά μέτρα που οδηγούν σε επιτυχία
Το να αντιληφθείς το πρόβλημα είναι το πρώτο σκέλος της εξίσωσης. Αυτή ολοκληρώνεται με την προσπάθειά σου. Αν παράδειγμα θες να αλλάξεις δουλειά αλλά φοβάσαι για την αβεβαιότητα που θα συναντήσεις, κάνε κάτι γι’ αυτό.
Άρχισε να κτίζεις ένα καλύτερο βιογραφικό. Ανάλαβε μικρά projects πάνω σε αυτό που σου αρέσει να κάνεις για να πάρεις πείρα. Άρχισε να βγάζεις κιόλας κάποια χρήματα. Όταν δεις πως μπορείς να «τιθασεύσεις» αυτό που έχεις απέναντί σου, θα σου είναι πιο εύκολο να κάνεις το επόμενο βήμα.
Προσπάθησε πάντα να παίρνεις περισσότερα ρίσκα
Αντί να αναλώνεις χρόνο για να μειώσεις τον φόβο που νιώθεις για ένα ρίσκο, ανάλωνέ τον για να αυξήσεις τις πιθανότητες να επιτύχεις. Αποδέξου το γεγονός ότι είναι εντάξει να φοβάσαι, αλλά μην το κοιτάζεις ως τροχοπέδη.
Αντιμετώπισέ το. Έτσι, θα μπορείς να κτίσεις και τη νοητική σου δύναμη. Ένα βιβλίο που μπορεί να σε βοηθήσει, είναι «Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων».
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Maria Papadouri
Ονομάζομαι Μαρία Παπαδούρη και βοηθάω άτομα και εταιρίες να βελτιώσουν την online εικόνα τους με την χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Είμαι υπέρμαχος της θετικής συμπεριφοράς και πιστεύω πώς ακόμη και μια μικρή θετική μας πράξη, μπορεί να επηρεάζει θετικά έστω και μια στιγμή της ημέρας ενός ή περισσότερων άλλων συνανθρώπων μας.
Η θετική προσέγγιση ξεκινά πάντα από μέσα μας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη εξωτερικούς παράγοντες!