Μια τράπουλα περιέχει 52 φύλλα ωστόσο η χρήση της σε παρομοιώσεις γίνεται αμέτρητες φορές λόγω ακριβώς του γεγονότων ότι κάποια χαρτιά τα έχεις στο χέρι και κάποια τα τραβάς από το τραπέζι. Για παράδειγμα δεν έχεις επιλέξεις τους ανθρώπους που σε έχουν φέρει στη ζωή, ωστόσο έχεις το δικαίωμα να ορίσεις τον περίγυρό σου και ιδιαίτερα τους φίλους σου.
Στη ζωή καλείσαι να πάρεις μια σειρά αποφάσεων, έχοντας επίγνωση ότι οι συνέπειες θα σε ακολουθήσουν. Προκειμένου να έχεις τα κατάλληλα εφόδια για να το πράξεις, βάλε στο οπλοστάσιό σου τις τρεις πιο κάτω συμβουλές:
Απλοποίησε τις επιλογές σου
Σε μια εποχή στην οποίαν η πληροφορία προσφέρεται απλόχερα και χωρίς κόστος, δημιουργείται μια μορφή εξάρτησης στην προσπάθεια να γνωρίζεις όσα περισσότερα μπορείς, θεωρώντας ότι κάπου και κάποτε θα σου φανούν χρήσιμα. Δεν απαιτείται η επιστράτευση μελετών για να αντιληφθείς ότι όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι, τόσο πιο σύνθετη γίνεται μια απόφαση, μιας και συνεχώς ζυγίζεις τα θετικά και τα αρνητικά προσπαθώντας να βρεις τη βέλτιστη λύση σαν να ψάχνεις το φως στο τέλος του τούνελ. Όλα πηγάζουν από στρατηγικές αποφάσεις όπως το ποιες αρχές θέλεις να πρεσβεύεις, ποιες ανθρώπινες σχέσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία και όφελος και το κατά πόσο ένα υλικό αγαθό μπορείς να σε κάνει ευτυχισμένο.
Θέσε προτεραιότητα τον εαυτό σου
Το να κοιτάζεις το προσωπικό σου συμφέρον και να επιλέγεις τις στιγμές και τα άτομα τα οποία θα σε κάνουν εσένα, πρωτίστως, ευτυχισμένο, δεν είναι απαραίτητα εγωιστικό. Ίσα-ίσα που η ζωή καθημερινά φροντίζει με διάφορες συγκυρίες να μας υπενθυμίζει ότι είναι σχετικά σύντομη και ότι το να υπηρετείς, εντός και εκτός εισαγωγικών, είτε το αφεντικό, είτε τον κολλητό σου, δεν εξασφαλίζει ευχαρίστηση. Όταν το σταυροδρόμι δυσκολεύει τότε κρίνε βάση του τι είναι πιο ευεργετικό ή τουλάχιστον λιγότερο επίπονο για τον εαυτό σου.
Θυμήσου ότι ακόμα και ο κατήφορος έχει ένα τέλος
Εάν έχεις μπλεχτεί σε μια χιονοστιβάδα εξελίξεων οι οποίες δυσχεραίνουν τη ζωή σου, τότε ακόμα μια κακή απόφαση όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στο να τραβήξεις χειρόφρενο, αλλά θα κάνεις την επαναφορά ακόμα δυσκολότερη. Συχνά όταν βρίσκεσαι σε μια καθοδική πορεία, επιλέγεις να μην… επιλέγεις δηλαδή να αφήνεις άλλους να ορίζουν το τι μέλει γενέσθαι, χωρίς άποψη και αποφασιστικότητα. Πολύ πιο πριν λοιπόν τη λήψη της οποιαδήποτε απόφασης, σημαντικό είναι να μπεις στη διαδικασία να εξετάσεις τις εναλλακτικές λύσεις και από εκεί και πέρα να ζυγίσεις τα θετικά και τα αρνητικά.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».