Βιώνεις άλλη μια ημέρα με ανεξήγητο καρδιοχτύπι και σκέψεις να στροβιλίζονται στο μυαλό σου; Η προσπάθειά σου να ελέγξεις την ανησυχία σου πιάνει τόπο ή μήπως όλο και χειροτερεύει κάνοντας το σώμα σου να νιώθει άβολα;
Το άγχος είναι η πηγή αυτής της δυσάρεστης κατάστασης ωστόσο είναι διαχειρίσιμο. Συχνά ο πραγματικός λόγος που προκαλεί ανησυχία είναι καμουφλαρισμένος κάτω από άλλα προβλήματα, μικρότερα ή και μεγαλύτερα.
Η δική σου τακτική ώστε να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, αποτελείται από τα εξής:
Ξύπνα αργά και μεθοδικά
Ποια είναι η πρώτη σου αντίδραση όταν ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί; Μήπως αρπάζεις το κινητό σου για να δεις τι έχασες όσο κοιμόσουν; Ή μήπως πετάγεσαι από το κρεβάτι διότι μετά από δύο-τρεις αφυπνίσεις είσαι ήδη εκτός προγράμματος; Αν η συνήθειά σου είναι κάποια από τις δύο ή κάποια παρόμοια, τότε προφανώς ξεκινάς την ημέρα σου με το αριστερό πόδι. Το σώμα σου απαιτεί λίγο χρόνο ώστε να μεταβεί από μιαν κατάσταση σε άλλη και όταν του βάζεις δύσκολα κυριολεκτικά με το «καλημέρα» δεν μπορείς αργότερα να ελέγξεις την ανησυχία σου. Αντιθέτως, δημιουργείς νωρίς νωρίς πάμπολλες σκέψεις οι οποίες προστίθενται με τα πραγματικά προβλήματα, ρουφώντας την ενέργειά σου.
Κάνε συχνά διαλείμματα
Ακόμη και το πιο σύγχρονο αυτοκίνητο δεν μπορεί να τρέξει με διακόσια χιλιόμετρα την ώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τη μια, θα χρειαστεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμο και από την άλλη η απόδοσή του θα επηρεαστεί αν είναι συνεχώς στο κόκκινο. Ο οργανισμός σου δεν διαφέρει σημαντικά και αποτελεί επίσης ένα είδος μηχανής. Χρειάζεται ανάπαυση, χρειάζεται ανεφοδιασμό και χρειάζεται και ανασύνταξη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν είσαι στη δουλειά και νιώθεις στρεσαρισμένος, κάνε μια βόλτα εκτός γραφείου. Στο γυμναστήριο επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση μια ημέρα που δεν έχεις υψηλά επίπεδα απόδοσης, δίνοντας έμφαση στην αερόβια άσκηση.
Κάνε τη ζωή παιχνίδι
Ποια χρόνια ήταν τα πιο ανέμελα και τα πιο διασκεδαστικά; Σε ποιο κομμάτι της ζωής σου το άγχος και η ανησυχία δεν είχε θέση; Μα φυσικά στα παιδικά χρόνια τα οποία δεν μπορείς να τα βιώσεις ξανά αλλά κατά κάποιον τρόπο μπορείς να… εξομοιώσεις. Αν έχεις δικά σου παιδιά, τότε φρόντισε να περνάς χρόνο μαζί τους για να θυμηθείς τι θα πει παιδική αθωότητα. Αν δεν έχεις, τότε εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία να συναναστραφείς με νεαρότερα μέλη της οικογένειας και να πάρεις λίγο από το χαμόγελο και τη θετική τους ενέργεια. Ακόμα όπως και σε επίπεδο ενηλίκων, υπάρχει ο χρόνος και ο χώρος για παιχνίδι σε όλα τα μικροπεριβάλλοντα τα οποία δραστηριοποιείσαι.
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».