Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία για τη επικράτηση ενός αδύναμου απέναντι σε έναν ισχυρό. Ένας βοσκός με όπλο μια σφεντόνα, κατάφερε να επικρατήσει του Φιλισταίου γίγαντα ο οποίος σκόρπισε τρόμο στα στρατεύματα του Ισραήλ.

Όπως και κάθε ιστορία, η αντίστοιχη του Δαβίδ και του Γολιάθ μεταφέρει μηνύματα ακόμα και στο παρόν με τρία εξ αυτών να είναι τα εξής:

Ξεκίνα με ό,τι έχεις

Ο Δαβίδ είχε λιγοστά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν πάνοπλο αντίπαλο. Ωστόσο εντόπισε την αδυναμία του, επιστράτευσε τη σφεντόνα του και ανέτρεψε τα προγνωστικά. Αν περιμένεις την κατάλληλη στιγμή ή ένα… σημάδι προκειμένου να βάλεις εμπρός τα σχέδιά σου, τότε είσαι καταδικασμένος να αναβάλεις ξανά και ξανά. Ζήτα ραντεβού από το κορίτσι που σου αρέσει, πρότεινε στο φίλο σου να ξεκινήσετε ένα startup, φόρεσε τα αθλητικά παπούτσια και πήγαινε στο κοντινότερο γυμναστήριο. Μήπως θεωρείς ότι αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα το οποίο κανείς δεν αντιμετώπισε στην ιστορία της ανθρωπότητας και η λύση του οποίου δεν ανακαλύφθηκε και δεν γράφτηκε κάπου;

Πίστεψε ότι μπορείς

Αν θεωρείς ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις ένα εμπόδιο, τότε κανείς άλλος δεν θα το πράξει για εσένα. Η αυτοεκτιμήση και η αισιοδοξία του Δαβίδ ήταν στα ύψη γι’ αυτό και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Στη δική σου περίπτωση, πόσο θα βαθμολογούσες από το 1 μέχρι το 10 την ικανότητά σου να λύνεις προβλήματα; Ο Νίκος Καζαντάζακης είχε διατυπώσει ότι «προκειμένου να πετύχεις, θα πρέπει πρώτα να πιστέψεις ότι μπορείς».

Γίνε μεγαλύτερος από το φόβο σου

Ο θηριώδης Γολιάθ έψαχνε γι’ αντίπαλο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό για σαράντα ημέρες. Προκαλούσε ξανά και ξανά ώστε να βρεθεί εκείνος ο μαχητής ο οποίος πίστευε ότι θα τον κοντράρει. Παρόλ’ αυτά, ουδείς έκανε το βήμα εμπρός προκειμένου να παίξει τη ζωή του κορώνα-γράμματα. Το θάρρος του μικρόσωμου Δαβίδ έλαμψε επιστρατεύοντας μια σφεντόνα και λιγοστές πέτρες. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της μονομαχίας ο μεγαλόσωμος αντίπαλος έπεφτε νεκρός και ο νεαρός ήρωας έφτανε στην υπέρβαση. Όπως αναφέρει και ο Αμερικανός φιλάνθρωπος Clement Stone «η σκέψη δεν νικάει το φόβο, αλλά η πράξη».