Πότε ήταν η τελευταία φορά κατά την οποίαν έκανες αυτοκριτική ώστε να δεις που βρίσκεσαι και που στέκεσαι; Μια στιγμή είναι αρκετή ώστε να συνειδητοποιήσεις την ανάγκη για αλλαγή ώστε να ξεφύγεις από τη μετριότητα.

Η έξοδος από τη ζώνη άνεσής σου δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητα αυτοσκοπός αλλά μια γεύση μια κάθε τόσο είναι χορταστική. Δεν απαιτούνται μεγάλες θυσίες ή ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου ώστε να βιώσεις το κάτι διαφορετικό.

Η έναρξη της διαδικασίας μπορεί να γίνει μέσω της υποβολής των πιο κάτω ερωτήσεων:

Τι θα συμβεί αν συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο;

Η συνειδητοποίηση του κινδύνου ή του ρίσκου του να κάνεις τα ίδια πράγματα κάθε ημέρα σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, αρχικά θα σε σοκάρει. Αυτό είναι όμως το απαραίτητο συστατικό το οποίο θα σε ωθήσει στην αλλαγή. Αν οι πολλές ώρες στη δουλειά σε αποτρέπουν από το να δεις το παιδί σου να μεγαλώνει, θα αναθεωρήσεις. Η αντίληψη ανθυγιεινή διατροφή ή το κάπνισμα μειώνει τις ημέρες ζωής τότε θα προβληματιστείς. Αν οι τοξικές σχέσεις σου ρίχνουν το ηθικό, τότε θα τις απομακρύνει για να ορθοποδήσεις.

Τι σου αρέσει να κάνεις;

Κάπου βαθιά μέσα σου κρύβεται ένα ταλέντο το οποίο περιμένει να αναδυθεί στην επιφάνεια. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το να μοιράζεις απλόχερα γέλιο στην παρέα. Μπορεί να είναι κάτι πιο σύνθετο όπως το να μεταδίδεις γνώσεις και να εμπνέεις. Σε κάθε περίπτωση βρίσκοντας αυτό που αγαπάς και πραγματοποιώντας το συχνά, θα ανεβάσεις κατακόρυφα την αυτοεκτίμησή σου. Αν δε καταφέρει να βγάλεις και κάποια επιπλέον χρήματα από αυτό, τότε θα έχεις και αστραφτερό χαμόγελο και γεμάτη τσέπη.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα;

Τι περιμένεις για να πραγματοποιήσεις εκείνην την περιβόητη ιδέα η οποία ίσως σε ανεξαρτητοποιήσει οικονομικά; Γιατί δεν αξιοποιείς την ξεχασμένη συνδρομή στο γυμναστήριο μιας και επένδυσες χρήματα σε αυτό; Από τη στιγμή που έχεις αντιληφθεί ότι απαιτείται αλλαγή ρότας, τότε το αποφασιστικό βήμα είναι το δυσκολότερο αλλά και το σημαντικότερο. Η παραμονή στη σκέψη είναι συνώνυμο της αναβλητικότητας και δεν σου επιτρέπει να ξεφύγεις από τη μετριότητα.