Τα έντομα δεν είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου ωστόσο ο τρόπος ζωής του μπορεί να διδάξει πολλά. Μαθαίνοντας να ενεργείς σαν μυρμήγκι θα αποκτήσεις μεθοδικότητα και θα αυξήσεις την παραγωγικότητά σου.

Αν μια μικρή οντότητα μπορεί να δουλεύει ολόχρονα μεταφέροντας στην πλάτη του βάρος ακόμη και μεγαλύτερο από το ίδιο, τότε ποια είναι η δική σου δικαιολογία; Τρεις πρακτικές των μυρμηγκιών οι οποίες είναι άξιες αναφοράς και μίμησης είναι οι εξής:

Δεν σταματάνε ποτέ

Ακόμη κι αν προσπαθήσεις να σταματήσεις μια στρατιά μυρμηγκιών από το δρομολόγιό της, θα βρει εναλλακτική λύση. Η στοχοπροσήλωση τους είναι εντυπωσιακή ιδιαίτερα όταν εξυπηρετούν τις βασικές τους ανάγκες. Τέτοιες είναι η εξασφάλιση και η μεταφορά τροφής αλλά και η προσπάθεια της φωλιάς τους. Θα κάνουν λίγα βήματα δεξιά, θα κάνουν λίγα βήματα αριστερά, θα σκαρφαλώσουν ή θα βυθιστούν στο χώμα προκειμένου να φτάσουν στο στόχο τους. Αυτή είναι μια εντυπωσιακή φιλοσοφία ζωής η οποία σε καλεί να ενεργείς σαν μυρμήγκι.

Σκέφτομαι το χειμώνα ακόμη και το καλοκαίρι

Τα οφέλη της έκθεσής σου στην ηλιοφάνεια είναι πάμπολλα και στο συγκεκριμένο σημείο η εξυπνάδα των μυρμηγκιών έχει να κάνει με την προνοητικότητα. Αφού το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες είναι σκληρές, φροντίζουν να εξασφαλίσουν τροφή για το μετά. Με λίγα λόγια ζουν στη στιγμή δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις στην καθημερινή εργασία με στόχο να επιβιώσουν στο μέλλον. Επιπρόσθετα γνωρίζουν ότι κάθε κατάσταση, είτε καιρική, είτε άλλη, είναι προσωρινή και τη διαχειρίζονται ανάλογα κινούμενα είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο.

Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

Η προσπάθεια συγκέντρωσης τροφής από τα μυρμήγκια αποτελεί αφορμή για άλλο ένα σημαντικό μήνυμα. Ο αποθηκευτικός χώρος στη φωλιά του δεν είναι περιορισμένος και ούτε εκ των προτέρων έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο να εκπληρώσουν. Αντιθέτως, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να βελτιώνουν το απόθεμά τους καθημερινά ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν αργότερα και στο χειρότερο σενάριο. Αν ένα μυρμήγκι μπορεί να μαζέψει, να μεταφέρει και να αποθηκεύσει ακόμη ένα κόκκο φαγητού, τότε θα το πράξει.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.