«Γηράσκω αεί διδασκόμενος» ανέφερε ο Σόλωνας υποδεικνύοντας ότι γερνώντας ο άνθρωπος συνεχίζει να μαθαίνει. Προφανώς μια τέτοια φράση υποδηλώνει ότι δεν θα διδαχθείς μιας και έχει μιαν ημερομηνία λήξης.

Τρία στοιχεία τα οποία δεν θα μάθεις σε μια σχολική αίθουσα αλλά αξίζει να συνοδεύουν στη ζωή σου είναι τα εξής:

Απέφυγε τους τοξικούς ανθρώπους

Στο σχολείο διδάσκεσαι να είσαι ευγενικός με τους πάντες ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δεν αξίζουν το σεβασμό. Τέτοιες είναι οι τοξικές σχέσεις οι οποίες είναι πολύ περισσότερο βλαβερές παρά ωφέλιμες. Τέτοια μπορεί να έχεις κτίσεις με τον την σύντροφό σου, με τους φίλους σου ή με τους συνεργάτες σου. Είναι τα άτομα εκείνα τα οποία δεν θα διστάσουν να πατήσουν πάνω σου προκειμένου να αναδειχθούν. Στην πραγματικότητα δεν έχουν χώρο στη ζωή σου καθώς ούτε σε βελτιώνουν, ούτε ενδιαφέρονται πραγματικά για εσένα.

Καθόρισε ευτυχία και επιτυχία με δικούς σου όρους

Η εξάσκηση ενός επαγγέλματος το οποίο φέρνει χρήμα θυσιάζοντας πολλές ώρες ή ακόμα και η τέλεση γάμου πριν μια συγκεκριμένη ηλικία, δεν μπορεί να καταστήσει τους πάντες ευχαριστημένους. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αυτό ισχύει για τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του. Αν προσπαθήσεις να ζήσεις τη ζωή κάποιου άλλου, πάντα θα υπάρχει ένα κενό μέσα σου. Σκέψου ποια είναι η δική σου ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και κοινωνική ζωή για αρχή. Στη συνέχεια εξέτασε την ανάγκη σου για συντροφικότητα, πόσο μάλλον για δημιουργία οικογένειας. Ο χρόνος δεν είναι άπειρος αλλά και από την άλλη δεν θα πρέπει να είσαι ασφυκτικά πιεστικός.

Να είσαι περίεργος

Προφανώς δεν πρέπει να χώνεις τη μύτη σου στις υποθέσεις των άλλων. Ούτε βέβαια να είσαι αδιάκριτος ρωτώντας πράγματα τα οποία ενδεχομένως να φέρουν πόνο στον συνομιλητή σου. Ωστόσο τόλμησε να αμφισβητήσεις τα κοινωνικά πρότυπα και τα «πρέπει» βάζοντας σε προτεραιότητα τα δικά σου «θέλω». Το ζητούμενο δεν είναι να επαναστατήσεις, αλλά να βρεις τις οδούς εκείνες οι οποίες και θα εξοικονομήσουν χρόνο και θα επιφέρουν ευχαρίστηση, γεγονός το οποίο δεν θα διδαχθείς στο σχολείο. Όπως αναφέρει και ο Stephen Hawking «να είσαι περίεργος κοιτώντας ψηλά στον ουρανό τα αστέρια και όχι κάτω τα πόδια σου».

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.