Από τη στιγμή που ανοίγεις κάθε πρωί τα μάτια σου μέχρι και την ώρα που θα βρεθείς ξανά στην αγκαλιά του μορφέα, καλείσαι να πάρεις μια σειρά από αποφάσεις οι οποίες έχουν άλλες μικρότερο και άλλες μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή σου.

Αποφάσεις σε ερωτικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο δύναται να σε σημαδέψουν επομένως η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται υπό ομαλές συνθήκες και σαφέστατα χωρίς να συνοδεύονται από πίεση.

Τρία απλές συμβουλές πριν την υιοθέτηση μιας σημαντικής απόφασης είναι οι εξής:

Το ένστικτό σου λέει «όχι»
Ένα σφίξιμο στο στομάχι ή ένας ξαφνικός πονοκέφαλος, αποτελούν σημάδια τα οποία μεταφράζονται ως προειδοποιήσεις από το σώμα σου για την κατάσταση στην οποίαν πρόκειται να εισέλθεις. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Chloe Carmichael, καλό θα ήταν να επεξεργαστείς το τι αισθάνεσαι σε τέτοιες καταστάσεις, ώστε στη χειρότερη περίπτωση να αποφύγεις να πάρεις μιαν απόφαση εν βρασμώ ψυχής ή χωρίς καθαρό μυαλό. Μια απλούστατη τακτική μπορεί να αποτελεί η δημιουργία μιας λίστας με τα υπέρ και τα κατά μιας μεγάλης απόφασης, είτε αυτό είναι ο τερματισμός μιας πολύχρονης σχέσης είτε αυτό είναι η αναζήτηση μιας νέας επαγγελματικής στέγης.

Η εσωτερική φωνή κυριαρχεί
Η ύπαρξη αμφιβολιών όταν αποφασίζεις να κάνεις ένα βήμα έξω από τη ζώνη άνεσής σου είναι φυσιολογική, πόσο μάλλον όταν η κίνηση αυτή δεν γίνεται συχνά. Ιδιαίτερα αν η ψυχική σου υγεία κλωνίζεται εύκολα με την αυθόρμητη δημιουργία σεναρίων τα οποία συχνά έχουν αρνητική κατάληξη, τότε οφείλεις να επαναπροσδιορίσεις τις συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνεις μιαν σημαντική απόφαση. Εσύ και μόνο εσύ μπορείς να γνωρίζεις εμπειρικά αν η φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού σου αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι ή απλά η αυθόρμητη άμυνα του οργανισμού σε οτιδήποτε νεότερο.

Ο περίγυρός σου εκφράζει αμφιβολίες
Η αναζήτηση μιας δεύτερης ή ακόμη και μιας τρίτης άποψης για ένα θέμα το οποίο σε απασχολεί, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια απόψεις, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα τα οποία δεν μπόρεσες να εντοπίσεις. Πάντοτε μια διαφορετική οπτική γωνιά είναι χρήσιμη ωστόσο στο τέλος της ημέρας η απόφαση είναι δική σου και μόνο, παραμερίζοντας ταυτόχρονα τον εγωισμό του να ζητήσεις βοήθεια καθώς αυτό είναι κάθε άλλο παρά σημάδια αδυναμίας. Όταν βρεις στο δρόμο σου ένα άτομο το οποίο έχει επιτύχει αυτό το οποίο ονειρεύεσαι, τόλμησε να ζητήσεις συμβουλή παρά να τον φθονείς.