Η επιρροή της τεχνολογίας στη ζωή σου, καθιστά συνήθειες όπως το να κρατάς ημερολόγιο ως… ντεμοντέ. Παρόλ’ αυτα αν έστω και μια φορά έχεις καταγράψει τις σκέψεις σου, αντιλαμβάνεσαι να πολλά οφέλη που απορρέουν. Ακόμα και το κράτημα ενός στυλό φαντάζει ως μια συνήθεια από άλλο εποχή από τη στιγμή που είναι διαθέσιμο ένα πληκτρολόγιο. Αγόρασε από το πλησιέστερο βιβλιοπωλείο ένα σημειωματάριο, κατάγραψε την καθημερινότητά σου και ωφελήσου από τα εξής:

Θα μειώσεις τις εκρήξεις θυμού

Συχνά η αιτία της αναστάτωσης δεν είναι συγκεκριμένη αλλά ούτε και εύκολο να προσδιοριστεί. Η καταγραφή των σκέψεών σου είναι μια απλή τακτική ώστε να ξεκαθαρίσεις το τι υπάρχει στο μυαλό σου. Η επικάλυψη της μιας σκέψης πάνω από την άλλη, δημιουργεί ένα ομιχλώδες τοπίο το οποίο ηρεμεί με την αποτύπωση στο χαρτί. Επιπρόσθετα το να αντιληφθείς ότι αυτό που σε απασχολεί είναι απλά διογκωμένο από άλλες καταστάσεις, επίσης εξομαλύνει τον τρόπο σκέψης σου μειώνοντας το αίσθημα της ανησυχίας και του θυμού.

Ζεις στη στιγμή

Ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζεις βάση των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας, είναι το ότι σκέφτεσαι το παρελθόν, το μέλλον αλλά όχι το παρόν. Όταν καθίσεις σε μια καρέκλα με συγκεκριμένο στόχο να γράψεις τις σκέψεις σου, δεν μπορείς παρά να είσαι συγκεντρωμένος. Γράμμα προς γράμμα, λέξη προς λέξη, σε κρατούν στο παρόν και σου επιτρέπουν επιτέλους να ζήσεις τη στιγμή. Σαφέστατα η σκέψη ίσως ακροβατεί εμπρός και πίσω αλλά το τέλος της διαδικασίας δίνει το αίσθημα της πληρότητας.

Εμβαθύνεις στην αυτογνωσία

Ο βραβευμένος με Grammy Άγγλος μουσικός Ted Dwane αναφέρει ότι «η αυτογνωσία είναι κάτι το οποίο αποφεύγουμε συνειδητά». Με το να κρατάς ημερολόγιο, καταγράφεις και εντοπίζεις στόχους οι οποίοι θα βάλουν αλατοπίπερο στη ζωή σου. Επιπρόσθετα θα αναγνωρίσεις μοτίβα συμπεριφοράς τα οποία είτε σε ρίχνουν στο πάτωμα, είτε σε εξυψώνουν στον ουρανό.