Η αντιμετώπιση μιας νέα πρόκλησης είτε στο χώρο εργασίας σου, είτε στην προσωπική σου ζωή, όπως για παράδειγμα με την λήψη της περιβόητης απόφασης για απώλεια τα ων περιττών κιλών, συνοδεύονται από ενθουσιασμό, θετική διάθεση και πλατύ χαμόγελο.

Παρόλ’ αυτά ουδείς δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και έτσι η διαχείριση των εμποδίων, ιδιαίτερα αν δεν είσαι πνευματικά προετοιμασμένος, δύναται να φέρει απογοήτευση αλλά και απαισιοδοξία.

Οφείλεις βέβαια να αναγνωρίζεις ότι όσοι περισσότεροι κύκλωπες και όσες περισσότερες λεστριγόνες κι αν συναντήσεις, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το αίσθημα της ικανοποίησης όταν φτάσεις στην Ιθάκη σου.
Τι αξίζει να ανακαλέσεις στην μνήμη, λοιπόν, όταν τα αποτελέσματα αργούν να εμφανιστούν;

Κάν’ το αλλιώς
Η προσπάθεια να φτάσεις σε διαφορετικό αποτέλεσμα εφαρμόζοντας ξανά και ξανά τα ίδια βήματα, είναι μάταια και απλά συμβάλει στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου. Επιπρόσθετα αν ο εγωισμός σου δεν σου επιτρέπει να δεχθείς μια φιλική συμβουλή η οποία θα είναι το κλειδί για να ανοίξει μια (ερμητικά) κλειστή πόρτα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Τα ακρωνύμια KISS (Keep it simple stupid) και Miss (Make it small stupid) μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό σου στις περιπτώσεις εκείνες που το βάρος της εργασίας φαντάζει μη διαχειρίσιμο.

Ακόμα και οι κορυφαίοι αναρωτήθηκαν αν αξίζει το ταξίδι
Κάθε προσπάθεια για καλυτέρευση του επιπέδου ζωής σου, έχει τα πάνω και τα κάτω της και ο τερματισμός είναι πιο γλυκός ακριβώς διότι κόπιασες, ίδρωσες και πάλεψες για ένα αποτέλεσμα το οποίο σε ικανοποιεί και σε κάνει περήφανο. Για παράδειγμα η ηθική ικανοποίηση της απόκτησης ενός πτυχίου, δεν θα ήταν η ίδια αν το διάβασμα και η πειθαρχία μπορούσαν να αποφευχθούν καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό. Κοιτώντας και λίγο πιο μακριά, κάθε μαγική ιστορία επιτυχίας όπως αυτές των Michael Jordan και Bill Gates, εμπεριείχε αρκετές στιγμές αμφιβολίας και σκέψης για παραίτηση ωστόσο η επιμονή και η υπομονή ήταν οι θριαμβευτές.

Δράσε τώρα
Αν κοιτάζεις έξω από το παράθυρο περιμένοντας το σημάδι από μιαν ανώτερη δύναμη ώστε να πάρεις την πρωτοβουλία και να τερματίσεις την αναβολή της ανάληψης δράσης, τότε η στιγμή αυτή ίσως να μην έρθει ποτέ. Επίσης αν το βλέμμα είναι στραμμένο στο τελικό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας τότε το εγχείρημα φαντάζει πολύ μεγαλύτερο από του να διασπάσεις το στόχο σε μικρότερους. Μάλιστα η επίτευξη έστω ενός μικρού βήματος μπορεί να συνοδευτεί από επιβράβευση του εαυτού σου, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει θετικά συναισθήματα αλλά πολύ περισσότερο το μομέντουμ το οποίο θα σε διατηρήσει στις ράγες του τρένου.