Καθημερινά είσαι επιφορτισμένος με καθήκοντα τα οποία αναπόφευκτα θα δοκιμάσουν σε κάποια στιγμή τις αντοχές σου. Η αναγνώριση των «κουμπιών» τα οποία σε αναστατώνουν είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να διαχειριστείς το θυμό.

Τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείς να επανέλθεις σε ήρεμη κατάσταση είναι οι εξής:

Εκτίμησε όσα έχεις

Όταν φλερτάρεις με το να απωλέσεις τη ψυχραιμία σου, η καλύτερη οδός είναι να πάρεις λίγο χρόνο για να ηρεμήσεις. Στο διάστημα αυτό καλό θα ήταν να μπεις στη διαδικασία και να αναγνωρίσεις όλα όσα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Αυτά μπορεί να είναι οι φίλοι, η οικογένεια ή το κατοικίδιό σου.

Η σκέψη και μόνο θα φέρει χαμόγελο στα χείλη αλλά και το ερώτημα του κατά πόσο αξίζει να θυμώσεις ή να αναστατωθείς. Σύμφωνα δε με την Robert Emmons οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν καλλιεργήσει ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης, βιώνουν πιο σπάνια καταστάσεις κατά τις οποίες χάνουν απότομα ενέργεια και ψυχραιμία.

Απέφυγε τα σενάρια στο μυαλό

Ιδιαίτερα αν η ημέρα σου δεν ξεκινήσει καλά, αρχίζεις μέσα σου να κτίζεις ένα δυσοίωνο σενάριο. Αυτό περιλαμβάνει κίνηση στο δρόμο για τη δουλειά, ένα απαιτητικό αφεντικό ή ακόμα και το χύσιμο της κούπας του καφέ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αποκυήματα του μυαλού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να προεξοφλήσει ότι θα συμβούν. Προκειμένου λοιπόν να διαχειριστείς το θυμό ο οποίος δημιουργείται μέσα σου, πάρε βαθιές ανάσες και βάδισε στο μονοπάτι της πραγματικότητας και όχι της φαντασίας.

Αποσυνδέσου από άτομα και τεχνολογία

Όταν δυσκολεύεσαι να πεις «όχι» στο εργασιακό περιβάλλον τότε λες «ναι» στη συσσώρευση άγχους. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που δείχνεις να είσαι διαθέσιμος όλο το 24ωρο, τότε απλά αυξάνεις τις πιθανότητες να μπεις στη διαδικασία θυμού.

Όταν βρίσκεσαι με την οικογένεια ή στο γυμναστήριο, τότε επέλεξε να αφήσεις ακόμη και το κινητό στην άκρη. Ζήσε τη στιγμή, απόλαυσε την ανεμελιά, αφιερώσου σε κάτι που αγαπάς και άμεσα θα αλλάξεις διάθεση.

Εναλλακτικά θέσε εκ των προτέρων συγκεκριμένα ωράρια κατά τα οποία δεν θα δώσεις λαβή για ένταση και προστριβή.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.