Η ηγεσία προσδίδει ένα αίσθημα πληρότητας ωστόσο δεν μπορεί να την υλοποιήσει ο καθένας. Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός ηγήτορα τα οποία μπορείς βεβαία να κάνεις κτήμα σου έστω κι αν δεν έχεις κάποια ηγετική θέση.

Τρία εξ αυτών τα οποία μπορείς να κάνεις χρήση καθημερινά είναι τα εξής:

Ακρίβεια στην επικοινωνία

Το να είσαι σε θέση να εξηγείς τι ακριβώς χρειάζεσαι, απαιτεί ηρεμία και εκφραστικότητα. Μέσα στα χαρακτηριστικά ενός ηγήτορα είναι και η ικανότητα να κατανοεί το φόρτο εργασίας των υφιστάμενών του. Και πράγματι συχνά ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να διαβάσεις, να ακούσεις και να καταγράψεις πληροφορίες. Επομένως το να μπορέσει μια πολυσέλιδη αναφορά να συμπυκνωθεί σε λίγες λέξεις, είναι ένα μεγάλο προτέρημα. Επιπρόσθετα ένας ηγήτορας μπορεί να διακρίνει και τη λεπτή γραμμή μεταξύ ευγένειας και αυστηρότητας ώστε να πάρει αυτό που ακριβώς απαιτεί το πρόγραμμα.

Δίνει χώρο για ανάπτυξη

Μέρος της ικανότητες ενός ηγήτορας είναι να μπορέσει να εμπνεύσει και να βελτιώσει τα άτομα τα οποία καθοδηγεί. Αν οι οδηγίες του είναι με ακρίβεια τέτοια οι οποίες δεν επιτρέπουν τον αυθορμητισμό, τότε δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντιθέτως οι υφιστάμενοι θα πρέπει να συνεργάζονται, να πρωτοπορούν και να είναι σε θέση και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Μια συμβουλή του General George Patton είναι «να μην λες στους άνθρωπους πως να κάνουν κάτι αλλά τι να κάνουν με την προσμονή να σε εκπλήξουν».

Αναγνωρίζει τα λάθη και προχωράει

Όσο αψεγάδιαστη εικόνα κι αν προσπαθείς να εξωτερικεύσεις, τα λάθη είναι μέρος του προγράμματος. Η αναγνώρισή τους απαιτεί γενναιότητα όπως και το γεγονός ότι από τα αυτά απορρέουν μαθήματα. Ένας ηγήτορας είναι σε θέση να τα εντοπίζει και να φροντίζει να μην τα επαναλαμβάνει στο μέλλον. Είναι σε θέση τόσο να συγχωρέσει όσο και να ζητήσει συγχώρεση προκειμένου να μπορέσει να βαδίσει προς τα εμπρός. Η εμπειρία τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μεγαλύτερος εχθρός της προόδου είναι η οπισθοδρόμηση.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.