Επιχειρώντας να διαχωρίσεις τα άτομα τα οποία είναι κοντά σου από επιθυμία και όχι από υποχρέωση, οφείλεις να έχεις υπόψη τα χαρακτηριστικά ενός people pleaser.

Όπως μαρτυρούν και οι λέξεις, τα άτομα αυτά έχουν την τάση να συμφωνούν και να υπηρετούν ώστε να είναι αρεστά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλεις να προσέξεις ούτως ώστε να μην βλάψεις τους ίδιους αλλά και να υιοθετήσεις τα χαρακτηριστικά τους.

Συμφωνεί με όλους

Το να συμβιβάζεσαι με πρόσωπα και καταστάσεις και το να δέχεσαι «αμάσητα» όλα όσα σου σερβίρουν είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Από τη μια είναι θετικό και λογικό να δείχνεις κατανόηση και να αποδέχεται απόψεις και εισηγήσεις όταν προέρχονται από έμπιστα άτομα. Από την άλλη είναι αρνητικό να κουνάς πάντα καταφατικά το κεφάλι υπό το φόβο να μην απογοητεύσεις το άτομο που έχεις απέναντί σου. Αντιθέτως η έλλειψη προσωπικότητας είναι αυτή που δεν μπορεί να σου εγγυηθεί να πορευτείς σε βάθος χρόνου με τους γύρω σου.

Απολογείται συχνά

Στην προσπάθειά του να είναι αρεστός, ένας people pleaser έχει την τάση να λέει συχνά «συγνώμη» έστω κι αν δεν χρειάζεται. Έχει την τάση να αναλαμβάνει την ευθύνη ακόμη και για λάθη άλλων υπό τον φόβο να μην τους δει να πληγώνονται. Αυτό βεβαία είναι επιβλαβές για τον ίδιο ψυχικά και επαγγελματικά, παραχωρώντας το δικαίωμα να θεωρηθεί «κλοτσοσκούφι». Ο τρόπος και το χρονικό σημείο αντίδρασης ή ξεσπάσματός του, είναι επίσης σημεία προς εντοπισμό και προβληματισμό.

Πληγώνεται εύκολα

Παρά το γεγονός ότι όπως αναφέρεται προ πάνω, έχει την τάση να παίρνει ευθύνες, μέσα στα χαρακτηριστικά ενός people pleaser είναι και το ότι είναι ευάλωτος. Ιδιαίτερα όταν γίνεται αποδέκτης παραπόνων, αναλύει ξανά και ξανά τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο να σχηματίσει κάποιος αρνητική εντύπωση γι’ αυτόν. Ως επακόλουθο, κλείνεται στον εαυτό του κρατώντας μέσα του τον πόνο, ο οποίος σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ψυχολογικά προβλήματα.