Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς το όνομα του ατόμου με το οποίο συστήθηκες πριν από πέντε λεπτά;

Δυσκολεύεσαι να ανακαλέσεις στη μνήμη τις πληροφορίες εκείνες τις οποίες μελετούσες μέχρι αργά το προηγούμενο βράδυ προκειμένου να περάσει τη γραπτή εξέταση;

Όσο τα χρόνια περνούν, η δυνατότητα να θυμηθείς δεδομένα τα οποία ίσως κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, μειώνεται.

Παρόλ’ αυτά στο οπλοστάσιό σου μπορείς να προσθέσεις τους πιο κάτω τρόπους:

Σφίξε τη γροθιά σου
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου Montclair State η ενίσχυση της μάθησης αλλά και της μνήμης, είναι κυριολεκτικά στα χέρια σου. Συγκεκριμένα σε πείραμα το οποίο πραγματοποιήθηκε, όταν ένας δεξιοχέρας έσφιγγε το δεξί του χέρι σε γροθία όταν γινόταν δέκτης πληροφορίας, την ανακαλούσε στο μυαλό του πολύ πιο εύκολα αργότερα όταν έσφιζε το αριστερό του χέρι!

Συντονίσου με μυρωδιά
Σαφέστατα η μνήμη σου αποδίδει καλύτερα όταν μυριστείς το άρωμα εκείνου ή εκείνης για την οποίαν τρέφεις συναισθήματα ωστόσο η επιστήμη πάει ένα βήμα παρακάτω. Δημοσίευμα της Telegraph αναφέρει ότι αν για παράδειγμα έχεις να παρακαθίσεις σε εξέταση, τότε ψέκασε ένα συγκεκριμένο άρωμα στην παλάμη σου όσο μελετάς και αργότερα χρησιμοποίησέ το όταν θα χρειαστεί να ανακαλέσεις στη μνήμη τις πληροφορίες εκείνες οι οποίες χρειάζεται να αποτυπωθούν στο χαρτί.

Ασκήσου (ακόμη) περισσότερο
Αν η δημιουργία μιας ελκυστικής εξωτερικής εικόνας δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο ώστε να εγγραφείς στο πλησιέστερο γυμναστήριο ή να φορέσεις τα αθλητικά σου παπούτσια για τρέξιμο στη φύση, τότε η The Guardian προσφέρει ένα λόγο περισσότερο. Συγκεκριμένα, η άσκηση συνδέεται με τη δημιουργία μιας σύνδεσης ανάμεσα στην δραστηριοποίηση του σώματος και τις γνωστικές λειτουργίες, στις οποίες βεβαίως συμπεριλαμβάνεται και η μνήμη.

Πες το δυνατά
Ίσως η απλούστερη μέθοδος προκειμένου να αποτυπώσεις κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού σου, είναι να το εκστομίσεις και μάλιστα με ένταση. Αυτό βρίσκει μεγαλύτερη εφαρμογή όταν προσπαθείς να αποστηθίσεις πληροφορίες ωστόσο κατά την ανάγνωσή τους, ο όγκος είναι τόσο μεγάλος που είναι δύσκολο να συγκρατηθεί. Αντιθέτως αν τα κυριότερα σημεία τα αναφωνήσεις μπροστά από τον καθρέφτη, τότε σαφώς και υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες να ανακληθούν όταν χρειαστούν.