Πριν μερικές μέρες διάβασα ένα στιχάκι μιας φωτογραφίας στα social media που έλεγε, «satisfy your soul not the society».  Δηλαδή, ικανοποίησε τη ψυχή σου και όχι την κοινωνία. Πόσοι από εσάς που τυχαίνει να διαβάζετε αυτό το άρθρο, έχετε επιλέξει να ζείτε μια ζωή που δεν θέλατε; Πόσοι από εσάς αφήσατε πίσω σας αυτό που νιώθατε πως ήταν για εσάς, με αποτέλεσμα να μην είστε ευτυχισμένοι;

Αυτό που έχω να λέω εγώ και το στηρίζω με τα χίλια είναι το εξής: «Ευτυχία είναι να επιλέγεις αυτό που θέλεις».

Ευτυχία είναι να επιλέγεις αυτό που θέλεις

Ο Τόμας Χομπς και η αλήθεια

Από μικρή ηλικία, ξεκινάμε και θέλουμε πράγματα, έχουμε όνειρα. Λέμε «όταν θα μεγαλώσω, θα κάνω αυτό, θα γίνω αυτό, θα έχω αυτό στη ζωή μου». Συνήθως όμως επιλέγουμε πάντα κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά θέλουμε. Είτε για να μην απογοητεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, όπως οικογένεια, φίλους, σχέσεις, γνωστούς κ.ο.κ. Ή για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε μέσα στο φαύλο κύκλο μιας στερεότυπης κοινωνίας που μας επηρεάζει.

Ο Τόμας Χόμπς, φιλόσοφος της δεκαετίας μεταξύ του 1712-1778, στη θεωρία του περί κοινωνικού συμβολαίου, είχε αναφέρει πως «στον πολιτισμό οι άνθρωποι παύουν να προσανατολίζονται με φυσικά ένστικτα και υπακούν σε κοινωνικές νόρμες και αποδοχές». Αυτό πάει να πει πως σταματάνε να ακούν τις φυσικές τους αισθήσεις και τα θέλω τους, κάνοντας αυτό που θέλει η κοινωνία.

Ευτυχία είναι να επιλέγεις αυτό που θέλεις

Είναι όντως αργά για μια αναθεώρηση;

Υπάρχει όμως μια χρονική στιγμή στη ζωή μας που εμείς οι άνθρωποι, συνειδητοποιούμε πως αυτά τα θέλω δεν είναι δικά μας αλλά των άλλων. Αυτό έχει το εξής συμπέρασμα: «δεν είμαστε χαρούμενοι με την πορεία που ακολουθούμε». Και αυτό είναι το σημείο που ξανά ξυπνάει μέσα μας αυτό που ουσιαστικά είχαμε κρύψει σ’ ένα κουτάκι στο μυαλό μας. Είναι αυτό το οποίο μας κάνει να αλλάξουμε όλη μας τη ζωή.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, έχουμε περάσει από πολλά κύματα. Έχουμε πέσει και έχουμε ξανά σηκωθεί. Όλα αυτά έγιναν και γίνονται πάρα πολλές φορές, μεταξύ άλλων και οι λάθος επιλογές οι οποίες μας έχουν «τραβήξει» πίσω. Κάποιος θα πει ότι δεν υπάρχει λάθος ή σωστή επιλογή. Εγώ όμως, πιστεύω πως υπάρχει. Και αυτό γιατί μια λάθος επιλογή, μας κάνει να χάσουμε χρόνο και ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Αν εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι, κάναμε τις σωστές επιλογές εξαρχής, θα κερδίζαμε χρόνο.  Θα ήμασταν πιο κοντά σ’ αυτό που θέλαμε. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρουμε και φυσικά δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Γιατί στη τελική, αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε χρόνο σ’ αυτό που επιλέξαμε, για να δούμε πού θα μας οδηγήσει μέχρι να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε αυτό που στ’ αλήθεια θέλουμε.

Ευτυχία είναι να επιλέγεις αυτό που θέλεις

Το «εγώ θα κάνω αυτό που θέλω» και το σήμερα

Είναι μεγάλο πράγμα στην εποχή μας, να πούμε «εγώ θα κάνω αυτό που θέλω». Για να το καταφέρουμε αρχικά, θα πρέπει να έχουμε ένα όνειρο το όποιο δεν σβήνει πότε μέσα μας. Να έχουμε δηλαδή ένα όνειρο, θέτοντάς το ως στόχο μέχρι το τέλος. Επίσης, θα πρέπει να πούμε στον εαυτό μας, «εγώ θα το προσπαθήσω και ας μην μου βγει». Στο τέλος θα ξέρουμε τουλάχιστον, ότι το πραγματοποιήσαμε.

Ακόμα, θα πρέπει να εξετάσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτό το όνειρο, επειδή ποτέ δεν υπάρχει ένας τρόπος. Κι αν δεν υπάρχουν άτομα γύρω μας, για να πιστέψουν σ’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε, θα πρέπει να βρούμε την πίστη σε εμάς και να προχωρήσουμε μ’ αυτήν.

Επιπλέον, το να σκεφτόμαστε θετικά θα μας δώσει μια «ώθηση» για να συνεχίσουμε, όσα εμπόδια και να έρθουν μπροστά μας. Τέλος, κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει είναι να ακούσουμε το ένστικτο μας και όχι τη λογική μας, που μας γεμίζει με τόσα «πρέπει» καθημερινά.

Ευτυχία είναι να επιλέγεις αυτό που θέλεις

Ας δούμε τα πράγματα με καθαρή σκέψη

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να ξυπνήσουμε μια μέρα και να ρισκάρουμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Στην τελική όμως είναι δική μας απόφαση. Είναι στο χέρι μας να καταλάβουμε αν προτιμάμε να συμβιβαστούμε με «θέλω» που δεν είναι αυτά για τα οποία έχουμε οριστεί στη ζωή μας.

Θέλει λοιπόν θέληση, δύναμη και κουράγιο ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας σ’ αυτό που έχουμε ονειρευτεί ή προς σε κάτι καλύτερο. Το καθετί όμως, να θυμάστε πως είναι δικές μας επιλογές και πως την ευτυχία μας, εμείς τη φτιάχνουμε, εμείς την κυνηγάμε. Ας μη ξεχνάμε ότι «ευτυχία είναι να επιλέγεις αυτό που θέλεις».

Γι’ αυτό, άλλωστε, δημιουργηθήκαμε με το προτέρημα να μπορούμε να επιλέγουμε.  Και αυτό είναι που μας κάνει στο τέλος ξεχωριστούς και μοναδικούς.

Εύα Χαραμή,

Απόφοιτη Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα της Δημοσιογραφίας

Ευτυχία είναι να επιλέγεις αυτό που θέλεις

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.