Αναμφίβολα, ζούμε σε μια εποχή που δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο «φαίνεσθαι» από ότι στο «είναι». Οι πλείστοι ψάχνουν τρόπους για να βελτιώσουν την εικόνα τους σε κάθε φάση της ζωής τους. Το κάνουν επειδή το επιβάλλουν οι κοινωνικές συναναστροφές. Και ίσως να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η επένδυση σε οτιδήποτε φαίνεται με την πρώτη ματιά παρά σε ό,τι χρειάζεται χρόνο για να γίνει αντιληπτό. Ωστόσο, το «είναι» και το «φαίνεσθαι» απέχουν παρασάγγας καθώς είναι έννοιες αντίθετες. Και η πλάστιγγα σε τυχόν σύγκρισή τους, θα έπρεπε να γέρνει μόνο στη μια πλευρά. 

Γιατί νοιαζόμαστε για το «φαίνεσθαι»

Αν και στην εποχή μας είναι πιο έντονο το φαινόμενο αυτό, εντούτοις δεν αποτελεί «σημείο των καιρών». Ανέκαθεν ο άνθρωπος ήθελε να ακολουθεί τις νόρμες για να ταιριάζει στον περίγυρό του. Στο πλαίσιο αυτό, συχνά έχανε κάποια στοιχεία από την προσωπικότητά του και διάφορα άλλα στοιχεία που τον διαφοροποιούσαν. 

Σήμερα το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο. Μέσα από το φαίνεσθαι, αναζητάμε κάποια αποδοχή. Να ταιριάζουμε με το πλήθος, έστω κι αν συχνά δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Αυτή η εικόνα ωστόσο χτίζεται με φτασίδια. Και όταν αυτά πέσουν, το τι μένει, είναι αυτό που πραγματικά είμαστε. Το «είναι». 

Γιατί πρέπει να χτίζουμε στο είναι

Αφού το «είναι» περιγράφει τον εσωτερικό μας κόσμο, σε αυτό πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο, επειδή απαιτείται καλλιέργεια. Και η καλλιέργεια χρειάζεται χρόνο, υπομονή και μια διάθεση να μην στεκόμαστε σε όσα ξέρουμε ήδη. Αλλά, να κρατάμε μια θετική στάση σε οτιδήποτε μπορεί να ανατρέψει όσα μέχρις στιγμής θεωρούμε δεδομένα.

Έχοντας καλλιεργημένο το «είναι», μπορούμε να νιώθουμε πιο ελεύθεροι. Έχουμε άποψη που μπορούμε να υποστηρίξουμε. Και όχι επειδή την μάθαμε από τρίτους ή από τα ΜΜΕ. Αλλά επειδή καλλιεργήσαμε την κριτική σκέψη. Τη δυνατότητα δηλαδή του να σκεφτόμαστε βασιζόμενοι σε δεδομένα και με απουσία κάθε προσωπικού συναισθήματος.

Έχουμε καλλιεργήσει έννοιες όπως ο σεβασμός, η αποδοχή, η εκτίμηση, η κατανόηση. Κι έχουμε καλλιεργήσει την παιδεία. Και σε εμάς, και στα παιδιά μας.

Φυσικά και όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Αλλά τι είναι ο χρόνος μπροστά σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής;

Πώς θα τα καταφέρουμε 

Για να καταφέρουμε να δουλέψουμε στο «είναι» μας, ξεκινάμε από την παραδοχή πως δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτα. Η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη σε όποιον σέβεται τον εαυτό του. Έπειτα, ξεκινά η μελέτη. 

Μιλάμε πιο λίγο και ακούμε πιο πολύ. Χωρίς να κρίνουμε. Ίσως κάποιες φορές, η άλλη άποψη να σχηματίστηκε σε διαφορετικά δεδομένα. Και αν είχες κι εσύ εκείνα τα δεδομένα, να σχημάτιζες άλλη άποψη από αυτή που έχεις ήδη.

Υπάρχουν κάποια δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να επενδύσεις στο «είναι» σου. Δύο από αυτά, είναι τα ταξίδια και τα βιβλία. Ταξιδεύοντας σε διάφορους πολιτισμούς, γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες. Ίσως να εκτιμήσεις περισσότερο όσα έχεις ήδη.

Και ίσως πάλι να θες να δεις και στον δικό σου τόπο κάποια στοιχεία που στο εξωτερικό είναι διάχυτα. Έτσι θα ξεκινήσεις κι εσύ να συμπεριφέρεσαι με τρόπο που να ακολουθεί τα όσα είδες και εκτίμησες εκεί που ταξίδεψες.    

Αν οικονομικά ή οικογενειακά δεν μπορείς να ταξιδεύεις πολύ, πάρε βιβλία. Οποιαδήποτε βιβλία που μπορούν να σε διδάξουν κάτι. Λογοτεχνικά, ιστορικά, βιβλιογραφίες, προσωπικής ανάπτυξης, ψυχολογίας, οτιδήποτε. Δες πώς μπορείς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος από αυτός που είσαι ήδη. Ένα τρομερό βιβλίο που μπορεί να διαμορφώσει χαρακτήρες, είναι το «Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους».

Και ένα τελευταίο δώρο για τον εαυτό σου: μαθήματα αυτοβελτίωσης. Πώς να γίνεσαι καλύτερος, σβήνοντας φλόγες άρνησης και βγάζοντας παρωπίδες που σου φόρεσαν από όσο ήσουν ακόμη παιδί. Εγωισμοί, αίσθημα κατωτερότητας ή ανωτερότητας, ζηλοφθονίες, ειρωνείες, κουτσομπολιό.

Όλα αυτά, όπως και δεκάδες άλλες αρνητικές έννοιες, δεν έχουν θέση σε ένα άτομο που καλλιεργεί το είναι του. Σκέψου τι κόσμο μπορούμε να δημιουργήσουμε χωρίς να υπάρχει δηλητήριο στις ψυχές μας. Τέτοια μαθήματα μπορείς να τα πάρεις από βιβλία ή από κάποιον life coach. 

Τα πάντα ξεκινούν από σένα 

Μην περιμένεις τις συγκυρίες ούτε τους εξωτερικούς παράγοντες να είναι ευνοϊκοί. Δεν θα είναι ποτέ. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και την προσωπική του βελτίωση. Ψάξε για τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τις δυνατότητες του εαυτού σου. Χωρίς τους περιορισμούς που εσύ του βάζεις. 

Αν κάτι δεις πως σε ενοχλεί, πως σε γεμίζει με αρνητικά αισθήματα όπως π.χ. η ζήλεια, δες γιατί σου συμβαίνει αυτό. Μήπως επειδή ακόμη δεν ξέρεις πόσα εσύ αξίζεις; 

Όταν ανακαλύψεις τον εαυτό σου, θα μπορείς επιτέλους να επηρεάσεις με τη στάση σου και τον κόσμο γύρω σου. Έστω και ένα άτομο να επηρεάσεις προς το καλύτερο, είσαι νικητής. Και μετά δεν θα σε ενδιαφέρουν καν το ότι λέγεται για σένα από τρίτους.

Αφού εσύ θα ξέρεις καλά και το τι είσαι και το τι αξίζεις. Θα είσαι δηλαδή πραγματικά ελεύθερος!

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.


Maria Papadouri

Ονομάζομαι Μαρία Παπαδούρη και βοηθάω άτομα και εταιρίες να βελτιώσουν την online εικόνα τους με την χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Είμαι υπέρμαχος της θετικής συμπεριφοράς και πιστεύω πώς ακόμη και μια μικρή θετική μας πράξη, μπορεί να επηρεάζει θετικά έστω και μια στιγμή της ημέρας ενός ή περισσότερων άλλων συνανθρώπων μας.

Η θετική προσέγγιση ξεκινά πάντα από μέσα μας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη εξωτερικούς παράγοντες!

Προφίλ Συντάκτη

Privacy Preference Center