Ένα πρωτοποριακό πείραμα δοκίμασε η Microsoft στην Ιαπωνία σχετικά με τις ώρες εργασίας. Συγκεκριμένα η εταιρεία δοκίμασε την τετραήμερη εργασία και τα αποτελέσματα την δικαίωσαν πανηγυρικά. Όπως θα διαβάσεις στα επόμενα δυο λεπτά τα οφέλη της Microsoft ήταν πραγματικά πολλά.

Το πείραμα

Το πείραμα ονομάστηκε «Work Life Choice Challenge» και ξεκίνησε τον Αύγουστο. Σε αυτό μετείχαν 2300 εργαζόμενοι. Τα δεδομένα ήταν πολύ απλά. Αυτοί 2300 υπάλληλοι είχαν τρεις μέρες την εβδομάδα ρεπό. Ως εκ τούτου δούλευαν 32 ώρες και όχι 40. Η Microsoft ήθελε να εξετάσει κατά πόσο αυτό το επιπλέον ρεπό θα έκανε τους εργαζόμενους πιο αποτελεσματικούς.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι υπάλληλοι ήταν 39.9% πιο παραγωγικοί σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Έτσι το κέρδος της εταιρείας πολλαπλασιάστηκε. Να σημειώσουμε πως δεν υπήρξε η παραμικρή μείωση στον μισθό των εργαζομένων. Και αυτό το λέμε γιατί είναι το κλειδί στην υπόθεση εδώ.

Το κέρδος

Από εκεί και πέρα η εταιρεία δεν κέρδισε μόνο στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Κέρδισε και στους πόρους. Το γραφείο έκλεινε μια επιπλέον μέρα και έτσι υπήρχε εξοικονόμηση στο χαρτί, τους πόρους του γραφείου και στην ηλεκτρική ενέργεια. Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Η Microsoft έκοψε πέραν του 25% της ηλεκτρικής ενέργειας που σπαταλούσε.

Οι υπαλλήλοι

Στην συνέχεια η εταιρεία ρώτησε τους υπαλλήλους για το πείραμα. Όπως ήταν φυσιολογικό το 92.1% δήλωσε ότι τους άρεσε η τετραήμερη εργασία. Το δείγμα των 2300 δεν ήταν μικρό και αυτό ώθησε την εταιρεία στην απόφαση πως το πείραμα θα επαναληφθεί και στη νέα χρονιά.

Το μυστικό όμως, όπως σημειώσαμε και πριν ήταν η μη αλλαγή στο μισθό σε συνάρτηση με την ξεκούραση. Με αυτό τον τρόπο η Microsoft έδωσε στους υπαλλήλους της, άνεση που δεν είχαν πιο πριν. Ως επακόλουθο η ψυχολογία τους ήταν στο ζενίθ και αυτό έφερε το κέρδος.

Πάντως ολοένα και περισσότερες εταιρείες πραγματοποιούν τέτοια πειράματα και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν πάντα τα ίδια. Το κέρδος της εταιρείας αυξάνεται.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.


maniatis

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις, ρεπορτάζ, σκηνές που μόνο θλίψη προκαλούν. Κι όμως υπάρχουν τόσα άλλα θετικά. Βρες τα, δες τα, πες τα και νιώσε περήφανος για εσένα και την ανθρωπότητα.

Και όπως λέει το σλόγκαν μας δες τη θετική πλευρά της ζωής.

Με σπουδές στον τομέα της επικοινωνίας και μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία, αλλά και μέσα απ’ την εμπειρία μου στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας ένιωσα την ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Μια νότα αισιοδοξίας και είμαι σίγουρος πως το ταξίδι που τώρα ξεκινά θα προσφέρει ουσιαστικά και θα βοηθήσει τον καθένα από εμάς ν’ ανακαλύψει τη θετική πλευρά της ζωής.

Προφίλ Συντάκτη

Privacy Preference Center