Όταν γνωρίζεις ένα νέο πρόσωπο ή όταν εισέρχεται σε δωμάτιο για συνέντευξη, η θετική πρώτη εντύπωση είναι αυτοσκοπός. Η επιστήμη αποδεικνύει ότι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σχηματίζουμε μιαν πρώτη εικόνα για το άτομο που έχει απέναντί του.

Τρεις φράσεις προς αποφυγή προκειμένου να κάνεις τη διαφορά, είναι οι εξής:

«Να σε ενοχλήσω;»

Αν και η φράση αυτή έχει μόλις ένα ρήμα, είναι αρκετό ώστε να κάνει τη ζημιά. Συγκεκριμένα ωθεί το συνομιλήτή σου σε μιαν κατάσταση άμυνας. Αν και η δική σου πρόθεση είναι να δείξεις ευγένεια και διακριτικότητα, ουσιαστικά προϊδεάζεις για διατάραξη της γαλήνης και της κατάστασης στην οποίαν τον πετυχαίνεις. Αν και οι τρεις αυτές λέξεις συνδυάζονται συχνά, έχεις αντιληφθεί ότι φέρνει το άτομο το οποίο βρίσκεται απέναντί σου σε επιφυλακή; Διαφορετική διατύπωση θα μπορούσε να ήταν η φράση «εκτιμώ που έχεις χρόνο για εμένα», αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι έχεις να κάνεις με ένα πολυάσχολο άτομο, το οποίο όμως σέβεσαι πολύ. Έτσι δημιουργείς μια θετική πρώτη εντύπωση.

«Είμαι καλά»

Αυτή είναι η ενστικτώδης αντίδρασή σου στην τυπική ερώτηση «πως είσαι;». Παρόλο που είναι μια σύντομη και χιλιοειπωμένη απάντηση, όχι μόνο δεν δίνει πληροφορίες στο συνομιλητή σου, αλλά δεν του επιτρέπει να χτίσει διάλογο πάνω σε αυτήν. Αντιθέτως μια έξυπνη απάντηση μπορεί και θα σε διαφοροποιήσει και να σε αναβαθμίσει. Ξεφεύγοντας από το cliché και το αναμενόμενο, εξιτάρεις την περιέργεια του συνομιλητή σου. Αν πραγματικά νιώθεις καλά, μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις λέξεις όπως «φανταστικά» και «υπέροχα».

«Γεια σου»

Κάθε άνθρωπος απολαμβάνει ένα διάλογο στον οποίο ζει και συμμετέχει χωρίς να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Πέραν από ερωτήσεις κλειστού τύπου, δηλαδή αυτές που μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», καταστροφικές είναι και οι εναρκτήριες ατάκες οι οποίες δεν κατευθύνουν το διάλογο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι σε ανοικτό χώρο και ανάμεσα σε πλήθος, η προσέγγισή σου μπορεί να είναι απλή. Μπορείς για παράδειγμα να σχολιάσεις κάτι από το περιβάλλον ή ρωτώντας τι έχει φέρει το συνομιλητή σου εκεί.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.