Από πάντα τα βιβλία στη ζωή των παιδιών είχαν τεράστια σημασία. Πρόκειται για ένα από τα πιο κορυφαία διδακτικά μέσα που βοηθά το παιδί να αναπτύξει τους πνευματικούς του ορίζοντες και να βρει λύσεις στα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν. Δεν είναι τυχαίο που στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι• γενικότερα σε μικρότερες ηλικίες, οι μεγαλύτεροι διαβάζουν στα παιδιά παραμύθια. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες για να μάθει το παιδί σημαντικές αξίες της ζωής όπως είναι η αγάπη, η φιλία και η αποδοχή.

«Ένας καινούργιος φίλος», του Χανς Βίλχελμ

Ένα παραμύθι, συγκεκριμένα μία έκδοση του 1999 με τίτλο «Ένας καινούργιος φίλος», του συγγραφέα Χανς Βίλχελμ προσφέρει στο παιδί μία αλλιώτικη ματιά της ζωής. «Οι ιστορίες του Βαλντό», όπως γράφεται και στο οπισθόφυλλο αποτελεί «τρυφερές και αστείες ιστορίες, γεμάτες περιπέτεια. Τα μικρά παιδιά θα χαρούν να διαβάσουν μόνα τους τις πιο σύντομες [(ιστορίες)], αλλά και ν’ ακούσουν τις πιο δύσκολες από τους μεγαλύτερους».

Στο συγκεκριμένο παραμύθι περιγράφεται η ζωή του Μένη, ενός μικρού αγοριού που μετακόμισε σε μια άλλη πόλη με την οικογένειά του. Εκεί γνωρίζει ένα καινούργιο φίλο, τον Βαλντό, έναν άσπρο, μεγάλο σκυλί που θα κάνει τη ζωή του Μένη να αλλάξει. Το παιδί διαβάζοντάς θα γνωρίσει τον κόσμο της φιλίας, ενός πολυτιμότερου αγαθού στη ζωή του. Μπορεί ο νέος φίλος του να ήταν ένα τετράποδο, αναμφισβήτητα όμως έγινε ο καλύτερός του φίλος! Θα κατανοήσει πώς ένα ζώο μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.

Το παιδί με αυτό το βιβλίο έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της πραγματικότητας, όπως επίσης με το πόσο λυπηρό είναι να φεύγεις από τον τόπο που μεγάλωσες. Παρόλα αυτά θα μάθει πως μετά την μπόρα πάντα βγαίνει το ουράνιο τόξο και πως όλα μπορούν να αλλάξουν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Θα έλεγε κανείς πως το παραμύθι αυτό είναι διαφορετικά από τα άλλα. Δεν είναι φανταστικό με νεράιδες, γοργόνες και ιπτάμενα ζώα. Πρόκειται για ένα παραμύθι για τη φιλία μεταξύ του ανθρώπου και των σκύλων. Μια φιλία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που λεν ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου!