Εφηβεία ονομάζεται η αναπτυξιακή περίοδος των παιδιών όπου από μικρά παιδιά ξαφνικά φτάνουν αντιμέτωποι με ορμονικές τους διαταραχές οι οποίες τους ταράσσουν σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Αχ αυτή η εφηβεία!

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας αναπτύσσονται τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου (τριχοφυία, απότομη ανάπτυξη, έμμηνη ρύση στα κορίτσια, σεξουαλικές ορμόνες). Ο έφηβος αποκτά την ικανότητα αναπαραγωγής.

Σε ποιά ηλικία αρχίζει

Η εφηβεία χωρίζει το παιδί από τον ενήλικα. Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι η εφηβεία αποτελεί περίοδο προπαρασκευής, ωρίμανσης για να μπορέσουν οι έφηβοι να αντιμετωπίσουν τις καινούργιες υποχρεώσεις.

Η εφηβεία ξεκινά βαθμιαία στην ηλικία των δέκα με δώδεκα ετών στα κορίτσια, ενώ στα αγόρια ξεκινά στην ηλικία των δώδεκα με δεκατεσσάρων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διακυμάνσεις όχι μόνο στην ηλικία έναρξης της εφηβείας αλλά και στην ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν οι μεταβολές από παιδί σε παιδί.

Πως πρέπει να συμπεριφερθούμε

Εμείς οι γονείς, χωρίς να ξέρουμε πως να διαχειριστούμε τις αλλαγές της συμπεριφοράς του εφήβου, θέλουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο κι έτσι συνηθίζουμε να φωνάζουμε, να επικρίνουμε και να προστάζουμε τον έφηβο.

Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η αύξηση της έντασης μεταξύ εμάς των γονιών και των εφήβων.

Εδώ είναι που πρέπει να εφαρμόσουμε τεχνικές διατήρησης της ψυχραιμίας και να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι οι ορμόνες των εφήβων εναλλάσσονται συνεχώς και ασύστολα.

Γι αυτό έχουν τις διαφορές διακυμάνσεις στη διάθεση τους άρα οφείλουμε να αφήσουμε τον έφηβο να έχει το δικό του χώρο – χρόνο και άποψη πάντα με τη δική μας καθοδήγηση.

Είναι όλοι οι ίδοι;

Φυσικά κάθε εφηβεία είναι διαφορετική. Άρα, όχι μόνο η εφηβεία είναι διαφορετική αλλά και όλη η κατάσταση που βιώνουν οι γονείς.

Καλούνται να διαχειριστούν προσωπικές και κοινωνικές αλλαγές μαζί με την ιδιαίτερη εφηβεία των παιδιών τους.

Ζορίζονται περισσότερο από όσο περίμεναν και για αυτό η αντίδρασή τους είναι πιο άμεση σε πολλά πράγματα.

Προσωπική μου εκτίμηση, η συνεχής και διακριτική παρακολούθηση των εφήβων όσον αφορά στις κινήσεις τους, στις παρέες τους, τη συνέπεια στα μαθήματα τους καθώς και τους γενικούς κανόνες ενός σπιτιού είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να κυριαρχούν, αν εν τω μεταξύ καταφέρουμε να κτίσουμε μια καθόλα φιλική σχέση μαζί τους, θα είναι το ιδανικότερο.

Επίσης, ας μη ξεχνούμε… εφηβεία είναι θα περάσει!

Αχ αυτή η εφηβεία!