Ένα βασικό και όμορφο κομμάτι στη ζωή κάθε ανθρώπου είναι η φιλία. Ένας απίστευτα δυνατός δεσμός, ο οποίος προσφέρει πολλά, σε κάθε τομέα της ανθρωπότητας. Για το κάθε παιδί, είναι ακόμα πιο σημαντική η λέξη αυτή. Κάνοντας φίλους από την παιδική ηλικία έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την αποδοχή και να αναγνωρίσει τα όρια και τον εαυτό του καλύτερα. Βοηθήστε το παιδί να κάνει φίλους, μαθαίνοντας πολλές βασικές αξίες της ζωής.

Φιλικό περιβάλλον• μια δεύτερη οικογένεια

Βοηθήστε το παιδί να κάνει φίλους. Σύμφωνα με τους Pellegrini και Blatchford (The child at school: interactions with peers and teachers. London: Arnold 2000), οι φίλοι είναι πηγή συναισθηματικής υποστήριξης. Έχουν τη δύναμη να προσφέρουν ασφάλεια σε περιπτώσεις συγκρούσεων, όταν δηλαδή οι γονείς δεν είναι παρόντες. Κάνοντας φίλους, το παιδί βρίσκει ένα στήριγμα, έναν ώμο να ακουμπήσει σε καταστάσεις οι οποίες προκαλούν άγχος και αναστάτωση.

Βοηθήστε το παιδί να κάνει φίλους

Βοηθήστε το παιδί να κάνει φίλους…διαβάζοντας

Μιλήστε στο παιδί σας για τη σημασία της φιλίας. Διαβάστε παραμύθια, αν το επιτρέπει η ηλικία και εξηγείστε του τι πάει να πει φίλος. Τα λόγια, κάντε τα πράξη. Αν για παράδειγμα, ένα παραμύθι εξιστορεί δυο φίλους που βρίσκονται σ’ ένα πάρκο, πάρτε το παιδί σας στο πάρκο. Βρείτε άλλες μαμάδες και γνωρίστε τα παιδιά μεταξύ τους. Αν τα παιδιά σας έχουν μεγαλύτερη ηλικία παροτρύνετέ τα να διαβάζουν βιβλία για τη φιλία. Υπενθυμίστε τους τη σημασία των φίλων στη ζωή μας.

Συμμετοχή και αποδοχή

Όλοι γνωρίζουμε ότι τη φιλία δεν την επιβάλλει κανείς. Από μικρή ηλικία το παιδί θα επιλέξει από μόνο του τους φίλους και θα αναπτύξει ένα αμοιβαίο δεσμό. Θα γνωρίσει την αποδοχή, η οποία έρχεται μετά από τη συμμετοχή ενός παιχνιδιού, ενός διαλόγου και μιας απλής κουβέντας. Έπειτα, το παιδί μέσα από όλα αυτά, θα ανακαλύψει τον ίδιο του τον εαυτό, με τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του μετά από ένα παιχνίδι, για παράδειγμα.

Βοηθήστε το παιδί να κάνει φίλους

Παιχνίδι και κοινωνικοποίηση

Ένας βασικός κανόνας για την κοινωνικοποίηση του παιδιού είναι το παιχνίδι. Γι’ αυτό και στο νηπιαγωγείο τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν και να μοιράζονται το χρόνο τους. Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί αντιλαμβάνεται την έννοια της συνεργασίας και ακολούθως τη σημασία της φιλίας. Επίσης, θα μάθει ότι φιλία πάει να πει, μοιράζομαι, βοηθάω και κάνω τον άλλο να περνάει όμορφα, όπως και το ίδιο.

Βοηθήστε, λοιπόν, το παιδί να κάνει φίλους. Με τη φιλία το παιδί θα μάθει την ουσία της ζωής. Το ότι γεννιόμαστε για να μοιραζόμαστε και για να αποδεχόμαστε τα πάντα. Είτε αυτά είναι πρόσωπα, καταστάσεις, νίκες και ήττες. Θα διαπιστώσει από μικρή ηλικία ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Μπορούμε όμως να έχουμε φίλους, να μας υπενθυμίζουν τα πιο όμορφα πράγματα της ζωής.  Ευτυχία, χαμόγελο και στιγμές.

Μη ξεχνάτε να μας ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!

Βοηθήστε το παιδί να κάνει φίλους