Θα έλεγε κανείς ότι η μουσική στη ζωή του κάθε ενήλικα και παιδιού είναι απαραίτητη. Στη δουλειά, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και οπουδήποτε αλλού ηχεί στα αυτιά του, η μουσική αλλάζει τη διάθεση. Σήμερα το LoveLife, μαθαίνει περισσότερα για την αξία της μουσικής και συγκεκριμένα για το πιάνο. Συνομιλεί με την Ελένη Αναστάση, δασκάλα πιάνου και μαθαίνει γιατί το πιάνο είναι σημαντικό για το κάθε παιδί.

Πώς χαρακτηρίζεται το πιάνο;

«Η μελωδία που παράγει είναι τόσο χαλαρωτική που προσφέρει ψυχαγωγία, γαλήνη και απόλαυση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελένη Αναστάση. Το πιάνο μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο και συχνά αποκαλείται ο βασιλιάς των οργάνων, εξηγεί. Ας μη ξεχνάμε ότι το πιάνο χρησιμοποιείται σε πολλά είδη μουσικής όπως είναι η κλασική, η τζαζ, η μπλουζ και η εκκλησιαστική.

Γιατί το πιάνο είναι σημαντικό για το παιδί;

Αν το παιδί ζητήσει να ασχοληθεί με το πιάνο…

Το πιάνο μπορεί να θεωρηθεί μία από τις πιο κατάλληλες δραστηριότητες-χόμπι, για το κάθε παιδί. Αν λοιπόν το παιδί σας ζητήσει να ασχοληθεί με το πιάνο, «σίγουρα δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Αντίθετα θα πρέπει να το φέρουμε σε επαφή με το μουσικό όργανο», τονίζει η δασκάλα πιάνου. Συνεχίζει: «Πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι καλό να του εξηγήσουμε ότι για να μάθει πιάνο πρέπει πρώτα να το αγαπήσει, να έχει πείσμα, στόχους, υπομονή και επιμονή».

Γιατί το πιάνο είναι σημαντικό για το παιδί;

Συζητώντας για τη σημασία του πιάνου στη ζωή του κάθε παιδιού, η Ελένη Αναστάση εξηγεί ότι το πιάνο μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά. «Κατ’ αρχήν εξασκείται η λεπτή κινητικότητα και ο συντονισμός των άκρων και αυτό συνεπάγεται και στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης». Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες το πιάνο βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν το βαθμό IQ τους. Επίσης, λειτουργεί σαν θεραπεία για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, άγχος και στρες. Έπειτα, «αυξάνεται η αυτοεκτίμηση του κάθε παιδιού βλέποντας ότι η προσπάθεια του γίνεται επιτυχία. Γαληνεύει και ηρεμεί το πνεύμα του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γιατί το πιάνο είναι σημαντικό για το παιδί;

*Η Ελένη Αναστάση είναι απόφοιτη του University of Huddersfield και έκτοτε δασκάλα πιάνου για παιδιά και ενήλικες. Μουσική για την Ελένη είναι το παν, γιατί όπως δηλώνει είναι αυτό που τη γεμίζει πραγματικά, εφόσον της προκαλεί τα ομορφότερα συναισθήματα.