Οι πιο ευχάριστες στιγμές των παιδιών με μας τους γονείς είναι στην κουζίνα. Μπορεί ν’ ακούγεται φασαριόζικο αλλά τα παιδιά ευχαριστιούνται όσο τίποτε άλλο. Ο χαμός βέβαια που θα γίνει… είναι μια άλλη ιστορία. Τώρα που είναι περίοδος Χριστουγέννων οι πιο εύκολες συνταγές είναι τα μπισκοτάκια. Μπισκότα σε σχήματα, ανθρωπάκια, αστεράκια, δεντράκια. Εγώ θα σας δώσω μια συνταγή για εύκολα και νόστιμα μπισκότα, από κει και πέρα… δουλειά στο χέρι σας!
Υλικά
150 γραμμάρια μαλακό βούτυρο, 3/4 φλυτζανιού μαύρη ζάχαρη, 3/4 φλυτζανιού μέλι, 2 πρέζες αλάτι, 1½ κουταλάκι γλυκού κανέλα, ξύσμα από1 μέτριο πορτοκάλι (ακέρωτο). 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κουταλάκι γλυκού baking powder, ½ κουταλάκι γλυκού σόδα, 3½ φυλάτζανια αλεύρι γ.ο.χ.
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το μέλι, το αλάτι το ξύσμα και την κανέλα. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μείγμα.
Προσθέτουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά μέχρι το μίγμα να γυαλίσει. Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται. Δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν παγώσει θα γίνει μια χαρά.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να παγώσει καλά. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 λαμαρίνες. Αφού παγώσει καλά η ζύμη ανοίγουμε φύλλο. Πρώτα αλευρώνουμε την επιφάνεια στην οποία θ’ ανοίξουμε το φύλλο. Αν θέλουμε τα μπισκότα μας να είναι μαλακά στο κέντρο ανοίγουμε χοντρή ζύμη. Αν τα θέλουμε τραγανά ανοίγουμε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε.
Το διασκεδαστικό μέρος
Στο σημείο αυτό ο ρόλος των παιδιών είναι σημαντικός. Κόβουμε τη ζύμη με διάφορα κουπ πατ, κάθε φορά που κόβουμε βουτάμετα κουπ πατ σε αλεύρι. Τα βάζουμε στο φούρνο με λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θ’ ανοίξουν. Όταν οι άκριες τους αρχίζουν να σκουραίνουν, τα βγάζουμε από το φούρνο. Έπειτα μπορούμε να το στολίσουμε, είτε με γλάσο ζάχαρης ή ζαχαρόπαστα, είτε με σοκολάτα και χρωματιστά τρουφάκια.
Καλή διασκέδαση! Είμαι σίγουρη ότι τουλάχιστον τα παιδιά σας θα περάσουν υπέροχα!
Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!