Ο κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του. Από την πρώτη μέρα της γέννησης του η ανατροφή του παιδιού είναι η μεγαλύτερη έγνοια των γονιών. Λόγω του ότι αυτή η έγνοια συνεχώς μεγαλώνει και αλλάζει σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, μας παροτρύνει να κάνουμε λάθη, πολλές φορές σημαντικά. Ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε οι πιο πολλοί είναι να είμαστε υπερπροστατευτικοί μαζί τους. Υπερπροστατευτικοί γονιοί γινόμαστε όταν η φροντίδα και η προστασία που τους παρέχουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που στην πραγματικότητα χρειάζονται. Π.χ. ντύνουμε τα μικρά παιδιά με υπερβολικά ρούχα μήπως κρυώσουν. Το αποτέλεσμα είναι να αρρωσταίνουν πιο εύκολα. Συμπερασματικά η υπερβολική προστασία λειτουργεί ως μπούμεραγκ. Έτσι πρέπει να διερωτηθούμε: “Μήπως είμαι υπερπροστατευτικός γονιός;”
Παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση
Τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα ότι είναι ανίκανα να χειριστούν τις προκλήσεις της ζωής και αυτό με τη σειρά του επιδρά στην αυτοπεποίθησή τους. Μαθαίνουν ότι είμαστε πάντα δίπλα τους και μπορούμε να διορθώσουμε μια κατάσταση γι’ αυτούς. Επίσης νιώθουν ότι δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη να διορθώσουν τα λάθη τους και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες από μόνοι τους και τους δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν τα καταφέρουν ποτέ μόνοι τους.
Αγχώδη παιδιά
Ο αυξημένος φόβος των γονιών για την ασφάλεια των παιδιών αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων άγχους. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους γονείς να μη διδάσκουν στα παιδιά τους ότι ο κόσμος είναι ένα τρομακτικό μέρος. Αντίθετα να τα παροτρύνουν να βγουν έξω στον κόσμο να κοινωνικοποιηθούν και κατ’ επέκταση να πάθουν για να μάθουν.
Άτολμα παιδιά
Οι γονείς που φοβούνται πολύ μεταφέρουν στα παιδιά και τους φόβους τους. Οι γονείς αποτρέπουν τα παιδιά από νέες δραστηριότητες που θεωρούν ότι εμπεριέχουν ένα βαθμό κινδύνου όπως για παράδειγμα η αναρρίχηση και το σκαρφάλωμα στην παιδική χαρά.
Ατίθασα παιδιά
Από την άλλη υπάρχουν παιδιά που στις φοβίες των γονιών τους λειτουργούν αντιδραστικά και ακραία. Έτσι, υπάρχει περίπτωση το παιδί που του λένε «πρόσεχε το ένα, πρόσεχε το άλλο» να φτάσει στο άλλο άκρο.
Παιδιά επιρρεπή σε ακραίες και συμπεριφορές
Τέλος παιδιά που μεγαλώνουν με υπερπροστατευτικούς γονείς, όταν βρίσκονται πλέον στην εφηβεία και αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία, τείνουν να εμπλέκονται περισσότερο σε επικίνδυνες καταστάσεις σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν μεγαλώνουν με πιο χαλαρούς γονείς. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πρώτη περίπτωση τα παιδιά δεν έχουν μάθει να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους, ήταν κάτι που το έκαναν πάντα οι γονείς τους για αυτούς.
Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!