Η μουσική πλέον είναι ένας τρόπος ζωής και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τα σιγοτραγούδα καθώς περπατά, όταν ξαπλώνει, όταν δουλεύει και όταν διαβάζει. Λειτουργεί ως συντροφιά για τον κάθε έναν και τον απομακρύνει από την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για περίοδο διαβάσματος και εξεταστικής.
Γιατί οι μαθητές/φοιτητές επιλέγουν την μουσική στο διάβασμα τους;
«Η μουσική ξεπλύνει από την ψυχή, τη σκόνη της καθημερινότητας», έγραψε κάποτε ο Γερμανός συγγραφέας, Berthold Auerbach. Θα μπορούμε να πει κανείς ότι το πιο πάνω απόφθεγμα ταιριάζει απόλυτα, για μία καθημερινή μέρα-κουραστική θα λέγαμε, κάποιου μαθητή/φοιτητή. Θα ξυπνήσει, θα μελετήσει, θα πάει σχολείο ή σχολή, θα επιστρέψει και πάλι θα «καρφωθεί» στο βιβλίο του για διάβασμα. Ρωτώντας κάποιους από αυτούς• γιατί όταν διαβάζουν ακούνε μουσική, σου απαντάνε: «με ηρεμεί», «το να σιγοτραγουδώ με βοηθά να συγκεντρώνομαι καλύτερα». Επίσης, «η καθημερινότητα μου είναι το διάβασμα και με τη μουσική αισθάνομαι αλλιώς όταν διαβάζω».
Αλλάζει διάθεση
Σύμφωνα με την πτυχιακή εργασία της Ε. Οροϊλίδου (2014), με τίτλο «Η επίδραση της Μουσικής στη διάθεση και τη συμπεριφορά του ακροατή», η μουσική ενισχύει την ικανότητα για δημιουργική έκφραση και συνύπαρξη με το περιβάλλον. Ο μαθητής/φοιτητής, ακούγοντας μουσική μπορεί να δημιουργήσει, να νιώσει ξεχωριστός και να γίνει ένα με τη στιγμή του διαβάσματος. Το άγχος θα μειωθεί και ίσως η συγκέντρωση να πάει στα ύψη!
Βοηθά στη συγκέντρωση
Έρευνα της Δρ. Nina Kraus (Πανεπιστήμιο Northwestern), αποδεικνύεται ότι με τη μουσική «ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται ευκολότερα στη γλώσσα και τους ήχους». Η μουσική βοηθά στη συγκέντρωση, βοηθώντας το μυαλό δώσει το «καμπανάκι» στα υπόλοιπα όργανα του σώματος να «ξυπνήσουν». Θα μπορούσε κανείς να πει πως βοηθά το σώμα και το μυαλό να ενεργήσει άμεσα.
Τι είδους μουσική προτείνεται
Έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές/φοιτητές συγκεντρώνονται περισσότερο με την κλασσική μουσική και συγκεκριμένα με συνδέσεις χωρίς λόγια, μόνο από ήχο. Η κλασσική μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο διαχείρισης άγχους. Soundtracks, Μπετόβεν, Μότσαρτ είναι ότι πιο αποτελεσματικό για τον μαθητή/φοιτητή.
Αν το διάβασμά του συνοδεύεται με τραγούδια με στίχους, για παράδειγμα τραγούδια έρωτα και μοναξιάς, πολύ πιθανόν να αποσπαστεί η προσοχή του, χωρίς κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα.
Κλείνοντας, σίγουρα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν άτομα τα οποία δεν συγκεντρώνονται στο διάβασμα όταν ακούνε μουσική. Καλό θα ήταν να πιστεύουμε σε ότι λέει η καρδιά μας και να επιλέγουμε από μόνοι μας τον τρόπο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Καθώς διαβάζουμε, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές επιρροές είναι πολλές, μα ας μη ξεχνάμε ότι ήμαστε άνθρωποι με πολλά ερεθίσματα. Αφού όμως, μπορείς να βρεις τον τρόπο συγκέντρωσής σου όπως εσύ επιθυμείς, μπορεί και αυτός και αυτή και εγώ!
Christina Georgiou
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Φωτογράφος
Η Χριστίνα Γεωργίου είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κύπρου με πτυχίο Δημοσιογραφίας. Μένει σ’ ένα από τα Κοκκινοχώρια και λατρεύει τα βράδια όταν συχνάζει στην παραδοσιακή αυλή της γιαγιάς.
Ονειροπόλα, ευαίσθητη, δημιουργική, λάτρης της φωτογραφίας, του ραδιοφώνου, των ταξιδιών, της συγγραφής και ό, τι έχει να κάνει με επικοινωνία, δημιουργικότητα, περιπέτεια και όνειρα. Θέλει να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της, με τα λόγια και τις πράξεις της. Αγαπά την ποίηση και τους στίχους που μιλάνε για αγάπη και ελπίδα. Αγαπημένη της λέξη χαμόγελο. Ταξίδι η κάθε της στιγμή. Μαγεία το κάθε τι μικρό που την κάνει να χαμογελά.