Το μεγάλωμα των παιδιών είναι η δυσκολότερη ασχολία-ευθύνη που έχει ο γονιός. Το να μπορούμε να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας σημαίνει και να τα πείθουμε για το σωστό τρόπο συμπεριφοράς. Χρειάζεται πολύ υπομονή και επιμονή που αν δεν υπάρχει τότε το παιχνίδι χάνεται.
Ο πιο σωστός τρόπος για να πείσουμε τα παιδιά μας είναι το πρότυπο. Να γίνουμε εμείς πρότυπα που θέλουμε να δουν και ν’ αντιγράψουν. Οι υποδείξεις, οι φωνές και οι τιμωρίες αποτελούν πλέον μια παλαιωμένη μέθοδο και δεν συνιστούνται.
Η τιμωρία έχει μια λεπτή διαφορά από τις συνέπειες. Ενώ οι συνέπειες σχετίζονται άμεσα με τις πράξεις του παιδιού, η τιμωρία εμπεριέχει μια χροιά αυθαιρεσίας: «Αφού δεν διάβασες τα μαθήματα σου, δεν θα δεις τηλεόραση».
Η τιμωρία, λοιπόν, ενώ ανακουφίζει προς στιγμή τους γονείς (ιδίως όταν είναι θυμωμένοι), στην πραγματικότητα δεν διδάσκει τίποτα στο παιδί. Τα παιδιά ξέρουν ότι δεν πρέπει να κάνουν κάτι, δεν ξέρουν όμως γιατί δεν πρέπει να το κάνουν.
Η επιβολή τιμωρίας δημιουργεί άγχος και φόβο στα παιδιά. Τα δυο αυτά δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί να γενικευθούν στο παιδί τόσο πολύ, που να διακατέχεται από αυτά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επηρεάζουν την ανάπτυξη και την απόδοσή του σε άλλους τομείς, π.χ. σχέσεις με συνομήλικους, σχολική προσαρμογή, ενδιαφέρον για μάθηση κλπ.
Οι συνέπειες σχετίζονται με τις πράξεις. Για παράδειγμα: «Αν δεν φορέσεις μπουφάν, θ‘ αρρωστήσεις». Ή «αν δεν φας το φαγητό σου, θα πεινάς μετά στην βόλτα».
Οι φυσικές συνέπειες είναι ή πολύ επικίνδυνες ή ακατάλληλες, πρέπει λοιπόν να καταφύγουμε σε συνέπειες οι οποίες έχουν κάποια λογική σχέση με τη συμπεριφορά που θέλουμε να διορθώσουμε.
Η στάση μας πρέπει να είναι διδακτική και ο τόνος μας φιλικός. Αυτό θα γίνει πιο εύκολο, αν δεν αφήσουμε να εισβάλουν στο πρόβλημα ο εγωισμός ή τα συναισθήματά μας. Αν νιώσουμε ότι θυμώνουμε, δεν είναι καλή στιγμή για να εκθέσουμε λογικές συνέπειες.
Ενθάρρυνση: προκαλεί βελτιωμένη αυτοεκτίμηση
Το πιο σημαντικό μέρος ευθύνης που έχουμε ως γονιοί είναι ενθάρρυνση κάνει τα παιδιά να νιώθουν όμορφα με τον εαυτό τους (ακόμα κι όταν έχουν κάνει λάθος), ενώ όταν τα αποθαρρύνετε νιώθουν πως ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα είναι ποτέ αρκετό.
Μπορούμε να ενθαρρύνουμε το παιδί με κάθε μας εκδήλωση.
Το πιο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι προσπαθούμε για το καλύτερο κι όχι το τέλειο. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς και φυσικά ούτε τέλεια παιδιά.
Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!