Οι διατροφικές συνήθειες αρχίζουν από πολύ νωρίς γι’ αυτό και όλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να μεταδώσουμε υγιεινές συνήθειες διατροφής στα παιδιά μας. Μπορούμε όμως να αφαιρέσουμε εντελώς ανθυγιεινά στοιχεία από τη διατροφή του παιδιού μας όπως είναι οι σοκολάτες (ζάχαρη γενικότερα), τα πατατάκια και γενικά κάθε είδους junk food; Όχι, μπορούμε όμως να τα μειώσουμε ή να τα συνδυάσουμε με κάποια έξοδο, άρα αν δεν έχουμε στο σπίτι αυτού του είδους τις τροφές δεν θα μπορεί εύκολα το παιδί να τις καταναλώσει.

Τα γεύματα που τρώει το παιδί στο σπίτι θα αποτελέσουν οδηγό για τα γεύματα που θα διαλέγει από μόνο του.  Καλό είναι να αγοράζουμε ποικιλία από υγιεινές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως. Με τον τρόπο αυτό κατευθύνουμε τα σνακ του παιδιού. Επίσης βοηθά πολύ να θέσετε συγκεκριμένες ώρες για το κάθε γεύμα και σνακ.

Επιμείνετε σ ένα μικρό πρωινό πριν ξεκινήσετε για το σχολείο ούτως ώστε να “κρατήσει” το παιδί μέχρι την ώρα του διαλείμματος. Αλλάξτε το πλήρες γάλα με γάλα 1,5% σε λιπαρά. Επίσης προτιμήστε γιαουρτάκια χαμηλά σε λιπαρά καθώς και φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά, το ψωμί ολικής αλέσεως, ο αρακάς, τα φασολάκια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα παιδιά συνήθως ασχολούνται με κάποιο άθλημα άρα χρειάζονται ενέργεια, προτιμήστε ξηρούς καρπούς για απογευματινό, φρέσκα φρούτα ή και μπάρες δημητριακών που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε και μόνοι μας στο σπίτι.

Στην εφηβεία το θέμα της διατροφής δυσκολεύει ακόμη περισσότερο αφού ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών μειώνεται αλλά η όρεξη τους αυξάνεται. Η ανάγκη όμως για ουσίες όπως βιταμίνες, σίδηρο, υδατάνθρακες για ενέργεια και ασβέστιο είναι πολύ σημαντικές. Καλό είναι να τους έχουμε έτοιμα σνακς στο ψυγείο οπότε όταν θέλουν να τσιμπήσουν κάτι, να μην καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις.

Τέλος, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι εμείς είμαστε τα πρότυπα των παιδιών μας. Άρα ανάλογα με το τι έχουμε στο σπίτι ή το τι τρώμε εμείς, τέτοια θα είναι και η διατροφή των παιδιών μας.