Η παραμονή των παιδιών στο σπίτι τις ημέρες των γιορτών είναι δύσκολη. Ειδικά τα μικρά παιδιά πρέπει ν’ ασχολούνται με κάτι και συχνά ζητούν από εμάς τους γονείς να τους συνοδεύσουμε. Τι γίνεται όμως όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος; Καταφεύγουμε στην εύκολη λύση της τηλεόρασης και γενικά της οθόνης. Τι προσφέρει το «μαγικό κουτί»; Όλοι έχουμε πει την ατάκα: «δες λίγο τηλεόραση μέχρι να τελειώσω τη δουλειά μου…» Παιδί και τηλεόραση όμως δεν πάνε μαζί.

Παιδί και τηλεόραση

Αν η τηλεόραση χρησιμοποιηθεί σωστά και οι γονείς ελέγχουν αυτά που θα βλέπει το παιδί, ναι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, που προσφέρουν γνώσεις και νέες πληροφορίες στο παιδί. Μαθαίνουν νέα πράγματα, διδάσκονται. Ανακαλύπτουν τον κόσμο, πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες, ήθη κι έθιμα. Πέραν τούτου είναι ένα μέσο διασκέδασης για τα παιδιά και την ίδια στιγμή τους διεγείρει τη φαντασία. Τείνουν να ταυτίζονται με τους ήρωες των ταινιών και να δημιουργούν δικές τους μικρές ιστορίες.

Υπάρχουν φυσικά και τ’ αρνητικά

Όπως είπαμε πιο πάνω τα παιδιά συχνά ταυτίζονται με τους ήρωες της τηλεόρασης. Αυτό μπορεί να είναι αρνητικό αφού δεν μεταδίδουν όλα τα προγράμματα τα σωστά μηνύματα. Βία και άγριες διαθέσεις υπάρχουν ακόμα και σε παιδικές ταινίες. Εδώ αρχίζει ο ρόλος του γονέα όπου οφείλουμε να ασκούμε έλεγχο στα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά μας.

Πόσες ώρες είναι οι κατάλληλες;

Σύμφωνα με έρευνες οι ενδεδειγμένες ώρες παραμονής στις οθόνες είναι ανάλογα με την ηλικία. Παιδιά μέχρι δύο ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου μπροστά στις οθόνες. Παιδιά από 3 έως 5 ετών, δεν πρέπει να ξεπερνούν τη μία ώρα την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση ή οποιαδήποτε οθόνη γενικότερα. Πιο μεγάλα παιδιά μπορούν να μοιράσουν τον χρόνο σε δύο δόσεις, χωρίς όμως να ξεπερνούν τις τρεις ώρες την ημέρα.

Όλα αυτά είναι βέβαια στην θεωρία. Στην πράξη είναι διαφορετικά αφού τα παιδιά είναι αντιδραστικά σε οτιδήποτε τους βάζει σε πλαίσια. Γι’ αυτό καλό είναι να γεμίζουμε τις ώρες τους με χόμπι, δραστηριότητες και εξόδους με φίλους. Επίσης οφείλουμε να γίνουμε το καλό παράδειγμα. Αν π.χ. μας δουν τα παιδιά μ’ ένα βιβλίο στο χέρι την ώρα της χαλάρωσης, κάποια στιγμή θα θελήσουν κι’ αυτά να διαβάσουν.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!