Στην θεωρία όλα είναι εύκολα, στην πράξη όμως τι γίνεται; Το μεγάλωμα των παιδιών είναι ίσως η δυσκολότερη «δουλειά» των γονιών. Πολλά έχουν ειπωθεί όσον αφορά στο ζήτημα αυτό, η ουσία όμως είναι ότι στην πράξη «δυσκολεύει» το πράμα. Παιδιά και καλή συμπεριφορά λοιπόν.

Η καθημερινότητα και η κούραση της ημέρας μπορεί να μας παρασύρουν σε συμπεριφορές ανάρμοστες που ως γνωστό τα παιδιά θα αντιγράψουν. Πως μπορούμε όμως να δώσουμε τις  βάσεις για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με κανόνες σωστής συμπεριφοράς;

Πρωτοβουλίες

Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας πρωτοβουλίες. Να διαβάζουν μόνα τους, να κάνουν ντους και να ντύνονται μόνα τους. Ακόμη και να φτιάχνουν το πρωϊνό τους μόνα τους. Έτσι θα μάθουν να έχουν ευθύνη του εαυτού τους.

Συναισθήματα

Να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους. Τη χαρά, τη λύπη, το θυμό και την γκρίνια. Έτσι θα μάθουν πως να χειρίζονται τα συναισθήματα τους και να αποφεύγουν δύσκολες καταστάσεις. Είναι σημαντικό επίσης να καταλάβουν πως όλοι μας έχουμε συναισθήματα και πως ότι κάνουν μπορεί να επηρεάσει εμάς ή τους γύρω τους, οπότε θα μάθουν να προσέχουν τις πράξεις τους.

Οριοθέτηση

Η επιβολή ορίων είναι απαραίτητη στο μεγάλωμα των παιδιών. Τους δίνει ασφάλεια και σιγουριά. Προσπαθούν να βρουν το όριο και να το διαπραγματευτούν για να δουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Αν δεν τους έχουμε θέσει όρια, τότε θα προκαλούν όλο και με πιο άσχημους τρόπους εφόσον δεν γνωρίζουν που να σταματήσουν.

Επιβράβευση και κριτική

Είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας όταν κάνουν κάτι καλό. Μετά από ένα καλό αποτέλεσμα στο σχολείο, ένα διαγωνισμό, μια καλή πράξη προς κάποιο φίλο τους.

Επιβράβευση βέβαια δεν σημαίνει μόνο όταν του πάρουμε ένα δώρο. Μπορεί να γίνει και με απλές καθημερινές πράξεις όπως μια βόλτα στην παραλία, λίγες παραπάνω ώρες διασκέδασης με τους φίλους του. Εξίσου σημαντική είναι βέβαια και η κριτική όσον αφορά πράξεις τους που δεν είναι σωστές.

Λάθη

Τέλος πρέπει να υποδεικνύουμε στα παιδιά μας τα λάθη τους και να τους υπενθυμίζουμε πως όλοι κάνουμε λάθη. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε και να μην τα επαναλάβουμε.

Αυτά όλα βέβαια πρέπει να συνοδεύονται από την αστείρευτη υπομονή μας. Η οποία στο μεγάλωμα των παιδιών πρέπει να είναι τεράστια…

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!