Για ορισμένους γονείς το ξύπνημα των παιδιών είναι μια ζόρικη διαδικασία. Πρωϊνό ξύπνημα και παιδιά μια επίπονη διαδικασία. Τα παιδιά αρνούνται να ξυπνήσουν, γκρινιάζουν και πολλές φορές καθυστερούν με αποτέλεσμα να αργούν για το σχολείο. Οι γονείς πολλές φορές εκνευρίζονται κι’ ακολουθεί ένας φαύλος κύκλος με αποτέλεσμα να χαλάει η μέρα από το πρωΐ. Τι μπορούμε να κάνουμε για ν’ αποφύγουμε όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις του πρωϊνού;

Ο χρόνος

Ο χρόνος αποτελεί ένα στοιχείο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για ν’ αλλάξουμε την κατάσταση. Η έννοια του χρόνου είναι γνωστή σε μας τους μεγάλους. Άρα μόνο εμείς μπορούμε να κανονίσουμε η διαδικασία ξυπνήματος ν’ αρχίζει από πιο νωρίς. Αν βάλουμε το ξυπνητήρι δέκα λεπτά νωρίτερα, θα κερδίσουμε χρόνο.

Ξύπνημα με παιχνίδι

Ως γνωστό, ο καλύτερος τρόπος για να πείσουμε τα παιδιά να κάνουν κάτι, είναι το παιχνίδι. Ξεκινούμε λοιπόν τη διαδικασία με μουσική! Κατόπιν ξυπνούμε τα παιδιά και τους βάζουμε χρονόμετρο. Πόση ώρα χρειάζονται για να πλυθούν, να ντυθούν και να έρθουν για πρωϊνό; Ειδικά αν υπάρχουν αδελφάκια, αναθέτουμε στο μεγαλύτερο να βοηθήσει το μικρότερο να κάνει τις πιο πάνω δουλειές. Έτσι το καθιστούμε υπεύθυνο και του υποδεικνύουμε και την έννοια του χρόνου. Σε τόση ώρα να είναι έτοιμα και τα δύο παιδιά.

Θρεπτικό πρωϊνό

Φροντίζουμε να έχουμε έτοιμο ένα θρεπτικό πρωϊνό που θα δώσει στα παιδιά ενέργεια για να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Γάλα, ψωμί, τυρί, μέλι, μια μπανάνα. Ένα πλούσιο πρωϊνό σε πρωτεΐνες είναι ότι καλύτερο για ν’ αρχίσει η μέρα.

Πρόγραμμα ύπνου

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας πάνε νωρίς για ύπνο. Ιδανικά, τα παιδιά πρέπει τρώνε το βραδινό τους στις 7μ.μ. και να κοιμούνται στις 8.30μ.μ. Δεν πρέπει να περνάνε πολλή ώρα μπροστά στον υπολογιστή ή στη τηλεόραση, γιατί επηρεάζει την ποιότητα ύπνου. Οι σοκολάτες και τα γλυκά πριν κοιμηθούν, είναι απαγορευτικά διότι έχουν πολλή ζάχαρη προσφέροντας του ενέργεια που τα κρατάει ξύπνια.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!