Τα παιδιά μας ζητούν επίμονα να πάρουν ένα κατοικίδιο υποσχόμενοι πάντα ότι θα το φροντίζουν και θα είναι υπεύθυνοι για όλες τις επιθυμίες / ανάγκες του. Συνήθως καταφέρνουν να μας πείσουν παρόλο που οι ευθύνες πέφτουν στους μεγαλύτερους…

Ποιο όμως είναι το πιο κατάλληλο κατοικίδιο που μπορούμε να πάρουμε; Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να σκεφτούμε.

Ο χώρος διαμονής του το πιο βασικό στοιχείο. Αν μένουμε σε διαμέρισμα πρέπει να δούμε κατά πόσο και που θα χωρέσει το κατοικίδιο μας. Λύσεις όπως ένα χρυσόψαρο ή ένα χάμστερ είναι πιο εύκολες καθώς χρειάζονται μικρό χώρο και λίγη φροντίδα, όμως τα παιδιά δεν μπορούν να «δεθούν» μαζί τους. Βέβαια πιθανή απώλεια τους ίσως να μην ενοχλήσει τόσο όσο αν ήταν ένα σκυλάκι που τα παιδιά «δένονται» μαζί του.

Ένα γατάκι μικρό και παιχνιδιάρικο αρέσει πολύ στα μικρά παιδιά, κάποια στιγμή βέβαια θα μεγαλώσει και ίσως να φύγει, οι γάτοι δεν είναι πιστοί όπως τους σκύλους, αν δεν του έχουμε τον κατάλληλο χώρο μέσα στο σπίτι / διαμέρισμα μας.

Οπότε καταλήγουμε στην κλασική λύση ένα σκυλάκι που ανάλογα με το χώρο που θα το βάλουμε θα διαλέξουμε και τη ράτσα του που καθορίζει το μέγεθος του.

Προτιμότερες ράτσες είναι τα Labrador retrievers, τα golden retrievers και τα cocker spaniels. Καλό είναι να αποφευχθεί η επιλογή πολύ μικρών σε μέγεθος σκύλων, όπως τα Chihuahua και τα Yorkshire terriers, αλλά και των πολύ ευμεγεθών, όπως τα Rottweilers και οι γερμανικοί ποιμενικοί.

Ιδανικό θα ήταν επίσης να βρείτε ένα σκύλο που έχει ήδη μεγαλώσει με άλλα παιδιά. Αυτό θα το έχει κάνει εξοικειωμένο με τις μικρές ηλικίες και ιδανικό και ασφαλή σύντροφο για το παιδί σας. Μια επίσκεψη σ ένα καταφύγιο ζώων μπορεί να μας δώσει την καταλληλότερη λύση. Έτσι θα μάθουμε και στο παιδί μας μια επιπρόσθετη, βασική αξία, αυτή της φιλοζωίας, μέσω της υιοθέτησης ενός αξιαγάπητου αδέσποτου ζώου. Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν πολλά καταφύγια που έχουν όλων των ειδών ηλικιών και φύλων αδεσποτάκια που μπορούμε να υιοθετήσουμε, επίσης μπορούμε να μάθουμε πληροφορίες για τη φροντίδα του ζώου καθώς όλα είναι στελεχωμένα με ανθρώπους εθελοντές οι οποίοι ξέρουν καλά τη ψυχολογία των ζώων.

Τέλος οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας πως το ζωάκι μας είναι μέλος της οικογένειας μας άρα δεν έχουμε δικαίωμα να το βαρεθούμε ούτε και να το παραμελούμε.