Ο θυμός είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα. Όλοι μας θυμώνουμε. Εξάλλου, είναι ένα χρήσιμο συναίσθημα, όταν ξέρουμε να το διαχειριζόμαστε με το σωστό τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον όπου ο θύμος διαχειρίζεται με υγιή τρόπο, τότε μαθαίνουν να διαχειρίζονται και το δικό τους θυμό με σωστό τρόπο. Πώς θα μάθει το παιδί να διαχειρίζεται το θυμό του;

Πώς θα μάθει το παιδί να διαχειρίζεται το θυμό του;

Στόχος είναι να μάθουμε το παιδί μας να διαχειρίζεται το θύμο, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί αυτό του το συναίσθημα για να κάνει εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να επαναληφθεί αυτό που το θυμώνει.

8 χρήσιμες συμβουλές

*Δεχτείτε πρώτα εσείς ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά και δείξτε το στο παιδί σας. Τα παιδιά μας είναι καθρέφτης μας. Οι πράξεις μας πρέπει να περιορίζονται, όχι το συναίσθημά μας.

*Βάλτε όρια. Το ότι επιτρέπεται να βιώνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να τα εκδηλώνουμε με επιθετικό τρόπο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί να νιώσει την ίδια στιγμή άλλο ένα αρνητικό συναίσθημα, τις τύψεις.

*Αφιερώστε χρόνο με τα παιδιά σας και συζητήστε. Ακούστε τι έχουν να σας πουν. Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι, να ακούσετε. Εύκολο να μιλάμε και να επιβάλουμε, δύσκολο να ακούμε.

Ο φόβος του παιδιού για τον οδοντίατρο

*Μην απομονώνετε το παιδί για να ηρεμήσει μόνο του. Θυμηθείτε ότι το παιδί σας είναι αναστατωμένο εκείνη τη στιγμή, όποτε σας χρειάζεται πιο πολύ. Μείνετε κοντά του για να μην νιώσει αβοήθητο.

*Ιδανικές λύσεις για όλους δεν υπάρχουν. Ό,τι κάνει για μια οικογένεια δεν κάνει για μια άλλη. Και ό,τι κάνει για το ένα μας παιδί ίσως να μην ενδείκνυται για το άλλο. Ο καθένας μας είναι μοναδικός.

*Παραμείνετε ψύχραιμοι. Με τις φωνές δεν βγαίνει τίποτα. Από τη δική σας ηρεμία θα μάθουν τα παιδιά σας πώς να εξελίσσονται και να γίνονται καλύτερα. Είναι βασικό να μάθετε τα παιδιά σας την έννοια του αυτοέλεγχου και ψυχραιμίας.

*Αναπτύξτε τους τη συναισθηματική νοημοσύνη. Δείξτε τους να μη φοβούνται τα συναισθήματά τους, δείξτε τους ότι είναι όμορφο να εκφράζουμε ό,τι αισθανόμαστε. Αυτό θα τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά.

*Το εύκολο είναι να κάνουμε ό,τι μάθαμε από τους γονείς μας. Όμως, το δύσκολο είναι να ενημερωνόμαστε, να αξιολογούμε και να επιλέγουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.