Από πολύ μικρή ηλικία πια, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με κάθε είδους πληροφορίες και εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, μέσα από την τηλεόραση, τα περιοδικά, το διαδίκτυο, τη μουσική που ακούνε, τις παρέες που συναναστρέφονται. Λογικό είναι να έχουν απορίες γύρω από το θέμα και ίσως να διστάζουν ν’ αποταθούν στους γονείς για να τις λύσουν. Παρόλο που η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει ενταχθεί στα σχολεία στη μέση εκπαίδευση ως μάθημα, κάποια κενά σίγουρα θα υπάρχουν,γι’ αυτό και πρέπει να δώσουμε την ελευθερία λόγου στα παιδιά μας ναρθούν σε μας για τυχόν απορίες κι’ όχι να τις συζητούν μεταξύ τους.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Σημαντικό είναι να τονίσουμε στα παιδιά μας την ανάγκη του ανθρώπου για τον έρωτα, την αγάπη και κατ’ επέκταση το σεξ και την ομορφιά γύρω από αυτή την ανάγκη.

Οφείλουμε να κυριολεκτούμε στα παιδιά, να μην αφήνουμε λεπτομέρειες πίσω όσο άβολα κι’ αν νιώθουμε και να είμαστε σύντομοι μα κατατοπιστικοί.

Ηλικία

Βέβαια, η αντιμετώπιση του θέματος διαφέρει σε κάθε ηλικία. Στα μικρά παιδιά πρέπει καταρχάς να μιλήσουμε για το ανθρώπινο σώμα, να χρησιμοποιήσουμε σωστή ονομασία για τα γεννητικά όργανα και να τα μάθουμε πρώτα απ’ όλα να αγαπούν το σώμα τους.

Σημαντικό είναι να τους μιλήσουμε για τη σεξουαλική παρενόχληση (κανείς δεν πρέπει ν’ αγγίζει τα πιο πάνω σημεία), να μάθουν να διαχωρίζουν το καλό από το κακό άγγιγμα.

Στα πιο μεγάλα παιδιά (εφηβεία) πρέπει να τους μιλήσουμε για την αλλαγή στο σώμα τους, για την αλλαγή στη διάθεση, τις ορμόνες που αρχίζουν να κάνουν πάρτυ σ’ αυτή την ηλικία, την επιθυμία για σεξουαλική συνεύρεση και να τους τονίσουμε πώς όταν έρθει εκείνη η πρώτη φορά θα πρέπει να το θέλουν και όχι να πιέζονται.

Πολύ σημαντικό είναι να κατατοπίσουμε τα παιδιά για τους διάφορους τρόπους αντισύλληψης που υπάρχουν και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και πως να τα κρατήσουν μακρυά.

Παρόλα αυτά αν δυσκολεύεστε, να θυμάστε ότι υπάρχουν κατατοπιστικά βιβλία και ντοκιμαντέρ που μπορούν να βοηθήσουν τη… δύσκολη κατάσταση.