Μικρά, μεγάλα, φωτεινά, διαφόρων λογιών αστέρια βρίσκονται στον απέραντο ουρανό. Η μικρή και αδαής μας φαντασία τα πλάθει ως μια οικογένεια που κατοικεί ψηλά στον ουρανό παρέα με το φεγγάρι και μας προσφέρει νύκτες με πανσέληνο και ρομαντικές βραδιές κάτω από τ’ αστέρια.

Τι είναι τα αστέρια

Τι είναι όμως στ’ αλήθεια τ’ αστέρια και πως μπορούμε ν’ αντιληφθούμε το μεγαλείο του ουρανού; Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν την γνωρίζουμε την απάντηση καθώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προωθεί θέματα σχετικά με το σύμπαν. Την απάντηση θα μας τη δώσει ο Βασίλης Βασιλείου από το «Σπίτι της επιστήμης – House of Science» το οποίο βρίσκεται στη Λεμεσό.

«Ένα αστέρι είναι ουσιαστικά ένας άλλος ήλιος. Τα μεγέθη των ήλιων (αστεριών) διαφέρουν. Μπορεί να είναι πιο μικρά ή πιο μεγάλα από το δικό μας ήλιο. Ένας ήλιος, ένα αστέρι δηλαδή, ζει κάποια χρόνια. Ο δικός μας ήλιος τώρα βρίσκεται στα 5 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής! Προβλέπεται ότι θα ζήσει ακόμη 5 δισεκατομμύρια χρόνια και μετά θα σβήσει. Ο δικός μας γαλαξίας έχει περίπου άλλα 200 δισεκατομμύρια άλλα αστέρια. Αυτά που βλέπουμε στον ουρανό τη νύκτα είναι αστέρια του δικού μας γαλαξία».

«Πέφτουν» τα αστέρια;

Τι είναι τα αστέρια που πέφτουν; «Ένα αστέρι που πέφτει είναι μια οπτική απάτη. Στην πραγματικότητα τα πεφταστέρια είναι διαφόρων μεγεθών πετρώματα. Μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο και ενός κόκκου άμμου. Τα πετρώματα αυτά καθώς μπαίνουν στην ατμόσφαιρα καίγονται και μας δίνουν την εντύπωση ότι είναι αστέρια που πέφτουν». Εμείς βέβαια θα συνεχίσουμε να κάνουμε ευχές όταν βλέπουμε πεφταστέρια…

«Σπίτι της επιστήμης – House of science»

«Στο House of Science εξειδικευόμαστε στην πώληση αστρονομικού εξοπλισμού και εκπαιδευτικών παιχνιδιών που αφορούν τις επιστήμες. Τηλεσκόπια ποικίλων μεγεθών, διόπτρες, κιάλια, μικροσκόπια, ακόμη και βιβλία που αφορούν το θέμα της αστρονομίας. Στο κατάστημα μας υπάρχει επίσης ένας χώρος ειδικά εξοπλισμένος στον οποίο γίνονται διαλέξεις σε θέματα αστρονομίας.

Δεχόμαστε επισκέψεις από διάφορα σχολεία καθώς έχουμε προγράμματα που αφορούν μαθητές στα οποία μπορούν να μάθουν βασικές αρχές της αστρονομίας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνουμε και σεμινάρια για το θέμα της αστρονομίας που αφορούν και παιδιά καθώς και ενήλικες».

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο Βασίλης μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του House of Science οργανώνουν εκδηλώσεις παρακολούθησης και καταγραφής όποτε υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φαινόμενο. Αξίζει να περάσετε μια βόλτα με τα παιδιά σας από το House of science. σίγουρα θα βρείτε κάτι που να σας ενδιαφέρει από τη μεγάλη γκάμα προϊόντων που διαθέτει το κατάστημα. Επίσης η φιλική και άμεση εξυπηρέτηση του Βασίλη θα σας λύσει όλες σας τις απορίες.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!