Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να γκρινιάξουν είτε γιατί είναι κουρασμένα είτε γιατί θέλουν να περάσει το δικό τους, είτε ακόμα επειδή έτσι θέλουν! Μην πέσετε στην παγίδα τους, προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας, καταφεύγοντας σε άλλες λύσεις… Αποσυμφορήστε το κλίμα προτρέποντας το παιδί σας ν’ ασχοληθεί με κάτι, ή βγείτε από το σπίτι, πηγαίνετε μια βόλτα μαζί, αυτό θα σας βοηθήσει και τους δύο ν’ αλλάξετε διάθεση.

Όταν το παιδί σάς ζητάει κάτι, που ενδεχομένως και το ίδιο ξέρει ότι δεν γίνεται, μην απορρίπτετε την επιθυμία του με ένα κατηγορηματικό όχι. Δώστε του εναλλακτικές λύσεις, αν υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, εξηγείστε του το λόγο. Αν για παράδειγμα, είστε στο σούπερ μάρκετ και σας ζητάει ένα γλυκό, πείτε του ότι η ζάχαρη χαλάει τα δόντια και καλύτερα να μην το φάει. Κι επειδή το πιθανότερο είναι να μην υποχωρήσει, δώστε του μια εναλλακτική λύση, προτείνοντάς του να αγοράσετε κάτι άλλο, πιο υγιεινό. Συνήθως, τα παιδιά όταν βρίσκονται σε τέτοιους χώρους, ζητάνε κάτι, απλά για να το ζητήσουν. Και μπορούμε να τα ξεγελάσουμε, με κάτι άλλο. Ένα ξερό «όχι», είναι μία απάντηση, που δεν έχει και μεγάλη τύχη, όταν τη δίνουμε στα παιδιά.

Εξηγήστε στο παιδί τις διαφορές, ανάμεσα στο «έχω ανάγκη κάτι» και στο «θέλω κάτι». Για να μπορέσουν να του είναι κατανοητές, εξηγείστε του ότι οι βασικές ανάγκες είναι το φαγητό, τα ρούχα… και τα «θέλω», που είναι δευτερεύοντα, είναι τα σνακ, τα γλυκίσματα, το να δει τηλεόραση μέχρι αργά…

Από νωρίς καθορίστε ένα πρόγραμμα το οποίο οφείλει ν’ ακολουθεί για να ξέρει τι πρέπει να κάνει καθημερινά, βάζοντας όρια στα επιπλέον «θέλω» του.

Εναλλακτική επιλογή

Ενόσω γκρινιάζουν για κάτι που θέλουν δώστε τους μια εναλλακτική επιλογή, κάποια παιδιά, συμβιβάζονται και σταματούν τη γκρίνια μόλις ακούσουν την εναλλακτική επιλογή. Για παράδειγμα, αν πείτε στο παιδί σας, δεν θα σου πάρω τώρα αυτό το παιχνίδι που ζητάς αλλά θα στο πάρω όταν έρθει η γιορτή σου, θα το κάνει να συμβιβαστεί και να σταματήσει τη γκρίνια.

Αντιμετωπίστε την κατάσταση με χαμόγελο και αγάπη, δείξτε του παιδιού σας ότι ό,τι κι’ αν κάνει εσείς το αγαπάτε και προσπαθείτε για να είναι καλά, έτσι θα το κάμετε να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά, κάτι που έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη στιγμή που γκρινιάζει.