Μεγάλη σημασία παίζει πλέον στη ζωή μας το κάθε πράγμα που χρησιμοποιούμε και η χρήση που κάνουμε. Αρκετά από τα καθημερινής χρήσης αντικείμενα έχει αποδεικτεί ότι είναι βλαβερά για το περιβάλλον κι’ οφείλουμε να τα σταματήσουμε.

Αναφέρουμε παρακάτω πέντε από τα πιο βλαβερά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Πλαστικές σακούλες

Οι πλαστικές σακούλες είναι από τις κυριότερες πηγές μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ειδικοί εκτιμούν πως 1 τρισεκατομμύριο μη-βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες πετιούνται κάθε χρόνο, καταλήγουν στα ύδατα ή διοχετεύουν τοξικά χημικά όταν καίγονται. Ας προτιμήσουμε λοιπόν ανακυκλώσιμες σακούλες για τα ψώνια μας.

Υγρά μαντηλάκια

Ακόμη ένα δημοφιλές προϊόν, το οποίο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παρότι ορισμένοι κατασκευαστές τονίζουν πως τα προϊόντα τους διαλύονται πολύ εύκολα, η πραγματικότητα είναι πολλές φορές διαφορετική. Όταν μη βιοδιασπώμενα υγρά μαντηλάκια πετιούνται σε τουαλέτες, μπορούν να μπλοκάρουν όλο το αποχετευτικό σύστημα.

Φακελάκια τσαγιού

Τα παραδοσιακά φακελάκια με τσάι περιέχουν πλαστικά τα οποία, επίσης, μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον. Στις ημέρες μας, όμως, οι εταιρίες παραγωγής προσπαθούν να φτιάξουν φακελάκια από πολυαιθυλένιο ή νάιλον.

Μπαταρίες

Οι μπαταρίες περιέχουν χημικά στοιχεία, όπως κάδμιο, μόλυβδο και υδράργυρο, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις. Αν οι μπαταρίες καούν, τότε τα στοιχεία απελευθερώνονται στον αέρα και αυξάνονται δραματικά οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Υγρό σαπούνι

Το υγρό σαπούνι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο νερό και ως εκ τούτου φτάνει μέχρι τους ωκεανούς και σκοτώνει βακτήρια, τα οποία αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας.

Με λίγη προσπάθεια από όλους, μπορούμε να κάνουμε τη γη μας ακόμη καλύτερη για μας και για τις επόμενες γενιές…