Το πλαστικό είναι ένας απ’ τους χειρότερους εχθρούς του περιβάλλοντος. Μολύνει τον πλανήτη, ενώ επιβαρύνει και την υγεία μας. Έτσι αρκετές «Πράσινες» οργανώσεις, αλλά μεμονωμένοι άνθρωποι ανέλαβαν δράση. Την άνοιξη ξεκίνησε και επίσημα το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands στη Δονούσα. Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο να κάνει την Δονούσα το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης.

Το μεγάλο στοίχημα ήρθε το καλοκαίρι. Απ’ τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις του νησιού αλλά και οι κάτοικοι ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα. Πλέον τα βιοδιασπώμενα ποτήρια και καλαμάκια είναι στην πρώτη γραμμή. Τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν μειωθεί δραστικά.

Η μείωση με αριθμούς

Η χρήση πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης μειώθηκε κατά 50%. Αριθμός που σαφώς και φέρνει χαμόγελα. Γιατί πολύ απλά είναι η απόδειξη πως όλοι μαζί μπορούμε. Μείωση 50% υπήρχε και στα καλαμάκια, μιας και πλέον η επιλογή τους είναι πολύ πιο οικολογική.

Τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι τουρίστες που βρέθηκαν στο νησί, αγκάλιασαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Γιατί τέτοιες πράξεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτή την ενέργεια η Δονούσα, κέρδισε τον σεβασμό όλων, και αυτό αναμένεται πως θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία της περιοχής. Το νησί πλέον μπορεί να δηλώνει ανοικτά πως σέβεται το περιβάλλον.

Ο στόχος για τη νέα χρονιά

Περίπου το 60% των επιχειρήσεων συμμετέχει στο πρόγραμμα, και ο στόχος για τη νέα χρονιά είναι το 60 να προσεγγίσει το 100. Δεν είναι εύκολο, αλλά οι ενδείξεις είναι θετικές. Η Δονούσα μπορεί να γίνει το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης.

Πλέον το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Δονούσας έχει μειωθεί ουσιαστικά. Μαζί με αυτό όμως στέλνει και το μήνυμα πως λύσεις υπάρχουν. Αν η Δονούσα μπορεί και λέει όχι στο πλαστικό, τότε μπορούν και άλλα νησιά και άλλες χώρες. Λύσεις υπάρχουν, όπως και τα εργαλεία. Αυτό που μένει είναι ο καθένας μας ατομικά, αλλά και όλοι συλλογικά να σηκώσουμε τα εργαλεία και να δουλέψουμε για το κοινό καλό.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.