Είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας συνειδητοποιούν την σημασία της Ανακύκλωσης υλικών, ωστόσο κάνουμε καθημερινά κάποια λάθη με αποτέλεσμα να πηγαίνει χαμένη η όλη προσπάθεια, ή να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Υπάρχουν υλικά, τα οποία ναι μεν προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τα τοποθετούμε στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών.

Το να ανακυκλώνουμε λερωμένες συσκευασίες ή σπασμένα γυαλιά, όχι μόνο δεν βοηθούμε αλλά άθελα μας εμποδίζουμε την όλη διαδικασία.

Κάποιες απλές αλλά σημαντικές διευκρινήσεις:

 

– Οι λερωμένες συσκευασίες δεν ανακυκλώνονται ενώ δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην διαδικασία διαχωρισμού των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Οι συσκευασίες που περιέχουν υπολείμματα από φαγητό, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τα ταχυφαγεία, με πιο κλασικό παράδειγμα τα κουτιά πίτσας, αν δεν μπορούν να καθαριστούν πλήρως, τότε πρέπει να επιλέγουμε τους κανονικούς κάδους απορριμμάτων.

 

Να θυμάστε επίσης ότι οι συσκευασίες πρέπει να ρίχνονται στην ανακύκλωση άδειες και καθαρές. Μπορούμε, για παράδειγμα, να σκουπίσουμε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού ή να το ξεπλύνουμε με λίγο νερό. Αυτό ισχύει και για τις πλαστικές συσκευασίες χυμών και καφέ.

 

Τα σπασμένα γυαλιά δεν ανακυκλώνονται

 

Μπορεί το γυαλί σαν υλικό να είναι ανακυκλώσιμο και να έχει θέση στον γνωστό σε όλους μας μπλε, κάδο, θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως ο διαχωρισμός όλων των υλικών γίνεται από ανθρώπους. Συνεπώς η ρίψη σπασμένων γυαλιών στους κάδους δεν βοηθάει, αντιθέτως αποτελεί σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού για τους εργαζόμενους.

 

Μικρά κομμάτια χαρτιού

 

Τα μικρά χαρτάκια δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής και συνήθως καταλήγουν στις χωματερές. Γι’ αυτό, καλό είναι να μη σκίζουμε τα χαρτιά πριν τα ρίξουμε στον κάδο, απλώς τα τσακίζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το βρεγμένο χαρτί όπως και το λερωμένο – λαδωμένο, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται.

 

Συσκευασίες

 

Όπως γνωρίζετε η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στα σουπερμάρκετ και η οποία αποτελείται, από δύο υλικά, (χαρτί, ζελατίνη) ανακυκλώνεται, αλλά θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο αυτά υλικά, πριν τα βάλουμε στην ανακύκλωση. Τέλος, καλό είναι να συμπιέζουμε, να τσακίζουμε και να διπλώνουμε όσες συσκευασίες μπορούμε.

 

Πλαστικά

 

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ναι μεν τα περισσότερα από τα πλαστικά ανακυκλώνονται, εντούτοις υπάρχουν κάποια που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση και ΔΕΝ έχουν θέση στην ανακύκλωση.

Για παράδειγμα τα καλαμάκια, τα μαχαιροπίρουνα, οι σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες (έχουν ημερομηνία λήξης και θρυμματίζονται), οι πιστωτικές κάρτες, usb, κάρτες sim, πλαστικά έπιπλα.

Να μην ξεχνάμε να ξεβιδώνουμε τα καπάκια. Για αυτό πρέπει να βάζουμε τα πλαστικά μπουκάλια χωριστά στους κάδους ανακύκλωσης.

 

Μπαταρίες

 

Τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ΔΕΝ πρέπει να τις πετάμε ούτε στους συμβατικούς κάδους, ούτε στους μπλέ κάδους. Οι άδειες μπαταρίες συλλέγονται και διαχειρίζονται ξεχωριστά σε ειδικά σημεία σε όλη την Κύπρο.

Βασικά πράγματα που πρέπει πάντα να θυμόμαστε:

 

  • Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.

 

  • Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

 

  • Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.

 

  • Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μίας χρήσης.