Ο οικοτουρισμός αποτελεί μια απ’ τις πιο αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού στις μέρες μας. Οι δραστηριότητες στη φύση (σε περιοχές οι οποίες τυγχάνουν περιβαλλοντικής προστασίας) με εκπαιδευτικό πολλές φορές χαρακτήρα, ενθουσιάζουν τον κόσμο που ψάχνει κάτι διαφορετικό με έντονο το στοιχείο της περιπέτειας. Ένα απ’ τα πιο ωραία σημεία για οικοτουρισμό στην Ελλάδα είναι ο Οικοπερηγητής στην μαγευτική λίμνη Κερκίνης.

Ο οικοπερηγητής

Το ξενοδοχείο του Οικοπερηγητή είναι χωρητικότητας 70 ατόμων και κάθε χρόνο πέραν των 1000 ατόμων καταλύουν εκεί. Βασικά υλικά του κτιρίου είναι η πέτρα και το ξύλο, κάτι που επί της ουσίας προσφέρει ζεστασιά και ηρεμία. Οικογένειες, σύλλογοι και σχολεία επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Οικοπερηγητή ο οποίος προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες με σεβασμό στο περιβάλλον και αγάπη στη φύση.

Δραστηριότητες

Μια βόλτα με το κανό στη λίμνη θα σας χαρίσει τη γαλήνη και την ηρεμία που ψάχνετε, ενώ με τη βάρκα θα απολαύσετε τον βιότοπο και το οικοσύστημα της περιοχής. Αν πάλι λατρεύετε την περιπέτεια τότε το τζιπ 4Χ4 που πηγαίνει στα πιο δύσβατα σημεία της περιοχής θα σας συναρπάσει. Ενώ αν ψάχνετε κάτι πιο παραδοσιακό υπάρχει η κινητή κατασκήνωση. Μια διαδρομή στην οποία ο κόσμος μετακινεί τον καταβολισμό του καθημερινά με στόχο να γνωρίσει ακόμη καλύτερα την φύση και να γίνει ένα. Όποια όμως δραστηριότητα και αν επιλέξεις το μόνο σίγουρο είναι πως θα ζήσεις μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη.

Η λίμνη Κερκίνης

Ο Οικοπερηγήτης όμως δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η εντυπωσιακή λίμνη Κερκίνης. Μια τεχνική λίμνη που δημιουργήθηκε χάρη στο φράγμα που υψώθηκε στον Στρυμόνα το 1932. Από τότε μέχρι και σήμερα η περιοχή έχει εξελιχθεί σε ένα «επίγειο παράδεισο». Οι ντόπιο φροντίζουν σαν κόρη οφθαλμού και αυτό είναι το «μυστικό» στη διατήρηση. Πρόκειται για ένα απ’ τους δέκα υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικό Πάρκο. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1300 είδη φυτών και περισσότερα από 300 είδη πτηνών. Η ποικιλία της βλάστησης συνθέτη ένα μαγικό τοπίο από αυτά που αποτελούν πηγή έμπνευσης και ηρεμούν το πνεύμα.

Η εμπειρία στην λίμνη της Κερκίνης είναι εμπειρία ζωής. Με σεβασμό στο περιβάλλον και αγάπη στη φύση, το κάθε λεπτό που περνάς εκεί θα το λατρέψεις. Τα πάντα όμως ξεκινούν απ’ τους κάτοικους της περιοχής οι οποίοι συνειδητά επέλεξαν αυτή τη διαφορετικότητα και κάνουν τα πάντα ώστε να διατηρήσουν τον «επίγειο παράδεισο» που έχουν.