Χάλασε ο παλιός σας λαμπτήρας και μπήκατε στη διαδικασία να τον αλλάξετε; Πριν το πράξετε αυτό καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το άρθρο. Στην αγορά κυκλοφορούν πέντε είδη λαμπτήρων. Κι όμως ένα είναι αυτό που θα φέρει τη μεγαλύτερη οικονομία για εσάς και την ίδια ώρα είναι περισσότερο καλό για το περιβάλλον. Και αυτό είναι ο λαμπτήρας LED.

Η πιο οικονομική επιλογή

Οι λαμπτήρες LED είναι ένα σχετικά καινούργιο είδος στην αγορά. Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί αρκετά πλέον είναι η πιο value for money επιλογή. Και αυτό ισχύει παρά το γεγονός πως είναι με αισθητή διαφορά οι πιο ακριβοί. Την ίδια ώρα όμως είναι και ο λαμπτήρας με τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Αν συγκρίνεις τους LED λαμπτήρες με όλα τα άλλα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά τότε θα αντιληφθείς ότι η διαφορά είναι χαοτική. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει πως έχουν από οκτώ έως και δεκαπέντε φορές περισσότερη ζωή. Την ίδια ώρα η κατανάλωση του είναι τέσσερις με πέντε φορές λιγότερη από τις λάμπες φθορισμού. Ως εκ τούτου μακροπρόθεσμα η οικονομία είναι που θα κάνεις είναι πολύ μεγαλύτερη.

Φιλικός προς το περιβάλλον

Όμως η οικονομία δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή λαμπτήρα LED. Σε αντίθεση με τις λάμπες φθορισμού, οι λάμπες LED δεν περιέχουν υδράργυρο. Ως εκ τούτου δεν χρειάζονται ειδική ανακύκλωση, κάτι που βοηθά ουσιαστικά το περιβάλλον. Ταυτόχρονα η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι επίσης μια «ανάσα» για το περιβάλλον. Έτσι τα δυο αυτά στοιχεία κάνουν τους λαμπτήρες LED τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον.

Όπως σημειώσαμε και πιο πριν το μοναδικό μειονέκτημα του λαμπτήρα LED είναι το κόστος του. Είναι το πιο ακριβό είδος στην αγορά και μάλιστα με αισθητή διαφορά. Κι όμως ακόμη και έτσι, οι λαμπτήρες LED είναι καλύτερη επιλογή τόσο για την τσέπη σας (μακροχρόνια) όσο και για το περιβάλλον.