Το Λουξεμβούργο προχώρησε σε μια πρωτοποριακή ενέργεια. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως μέχρι τον Μάρτιο του 2020, θα υπάρχουν στην χώρα δωρεάν συγκοινωνίες. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί το τραμ, το τρένο και το λεωφορείο χωρίς να πληρώσει δεκάρα. Μια κίνηση που στην πραγματικότητα έχει πίσω της την «Πράσινη» σκέψη.

Ακόμη και με πληθυσμό 600 περίπου χιλιάδων, το Λουξεμβούργο υποφέρει από κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αέρας να μην είναι καθαρός με τον κόσμο να υποφέρει. Να σημειώσουμε πως το Λουξεμβούργο πληρώνει αρκετά χρήματα για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο Dany Frank, εκπρόσωπος του Υπουργείου  Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, δήλωσε ενθουσιασμένος με την κίνηση αυτή. Σημείωσε ότι θα υπάρχουν περιβαλλοντικά οφέλη και θα ελαχιστοποιήσει την πυκνή κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οφέλη και στην οικονομία

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε πως οι δωρεάν συγκοινωνίες έχουν πολλαπλά οφέλη και στην οικονομία. Το Ταλίν εφαρμόζει αυτό το μέτρο εδώ και χρόνια, και ετησίως βάζει στα ταμεία του πέραν των 20 εκατομμυρίων. Και την ίδια ώρα μιλούμε για μια πόλη και όχι και χώρα.

Το Ταλίν έχει σταθερή αύξηση πληθυσμού, κάτι που στην πραγματικότητα συμφέρει οικονομικά στην πόλη. Περισσότεροι κάτοικοι σημαίνει περισσότερες δουλειές, σημαίνει περισσότεροι φόροι, σημαίνει περισσότερα έσοδα. Επιπλέον όλο και περισσότερος κόσμος τα χρησιμοποιεί για να διασκεδάσει. Χρησιμοποιεί τις δωρεάν συγκοινωνίες για να πάει σε εστιατόρια, bar και κινηματογράφους. Κάπως έτσι κινείται η τοπική αγορά.

Οι δωρεάν συγκοινωνίες είναι μια ιδέα που ολοένα και παίρνει σάρκα και οστά ανά το παγκόσμιο. Την εφάρμοσε το Ταλίν και τώρα το Λουξεμβούργο. Παραδείγματα όμως υπάρχουν και αλλού. Η Τσετούνγκ στην Κίνα επίσης έχει προχωρήσει στην υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας. Ενώ ακόμη και το Χονγκ Κονγκ προχωρά στο μέτρο αυτό για μικρά χρονικά διαστήματα όταν η ρύπανση στον αέρα είναι σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι δωρεάν συγκοινωνίες μπορούν να αποφέρουν τεράστια οφέλη και καλό θα ήταν η σκέψη αυτή να σμιλευτεί σιγά σιγά στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.


maniatis

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις, ρεπορτάζ, σκηνές που μόνο θλίψη προκαλούν. Κι όμως υπάρχουν τόσα άλλα θετικά. Βρες τα, δες τα, πες τα και νιώσε περήφανος για εσένα και την ανθρωπότητα.

Και όπως λέει το σλόγκαν μας δες τη θετική πλευρά της ζωής.

Με σπουδές στον τομέα της επικοινωνίας και μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία, αλλά και μέσα απ’ την εμπειρία μου στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας ένιωσα την ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Μια νότα αισιοδοξίας και είμαι σίγουρος πως το ταξίδι που τώρα ξεκινά θα προσφέρει ουσιαστικά και θα βοηθήσει τον καθένα από εμάς ν’ ανακαλύψει τη θετική πλευρά της ζωής.

Προφίλ Συντάκτη

Privacy Preference Center