Εδώ και καιρό ο γραφών σημειώνει προβληματισμούς για τις συγκοινωνίες στην Κύπρο, αλλά και το χάος που επικρατεί στους δρόμους. Είναι σύνηθες κάθε ενήλικας να έχει το δικό του αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του. Και ο γραφών είναι ένας εξ αυτών. Υπάρχουν όμως λόγοι και αιτίες που δικαιολογούν τον κάθε ένα Κύπριο πολίτη να έχει αυτοκίνητο. Πιο απλό είναι το γεγονός πως τα λεωφορεία δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Δεν είναι όμως της ώρας αυτό.

Ας προτείνουμε λύσεις

Η πιο λειτουργική λύση θα ήταν τα δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς. Σίγουρα στην Κύπρο τη δεδομένη στιγμή μόνο λεωφορεία έχουμε και αυτά υπολειτουργούν. Με ένα συγκροτημένο πλάνο θα μπορούσαν όλα να αλλάξουν.

Επί της ουσίας καλό θα ήταν το κράτος να εξαγοράσεις τις επιχειρήσεις των λεωφορείων και να δημιουργήσει μια δημόσια εταιρεία που θα τις βάλει όλες κάτω απ’ την ομπρέλα του. Έτσι σε ένα ευρύτερο φάσμα θα λειτουργούν όλα τα μέσα συγκοινωνίας στην Κύπρο με τον ίδιο τρόπο.

Όντας δημόσια υπηρεσία πλέον θα μπορεί να εφαρμοστεί και το πλάνο για δωρεάν εισιτήρια. Αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά τόσο τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους, ενώ θα δώσει και μια «ανάσα» στο περιβάλλον.

Γιατί όντας δωρεάν τα λεωφορεία ολοένα και περισσότερα άτομα θα τα χρησιμοποιούν αντί του αυτοκινήτου τους. Βέβαια θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα δρομολόγια, τα οχήματα, και φυσικά να μπορεί με ασφάλεια ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας να μπαίνει σε ένα λεωφορείο.

Τα έξοδα για ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πραγματικά πολλά. Αυτό όμως θα περάσει μέσα από φορολογίες στον κάθε πολίτη, αλλά και τις εταιρείες, ώστε να μην υπάρξει αισθητή αύξηση στην τσέπη των πολιτών. Φυσικά και μπορεί να υπάρξει κονδύλι για κάτι τέτοιο απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα λεωφορεία επίσης μπορούν να έχουν έσοδα από διαφημίσεις (είναι κινητές διαφημίσεις πως να το κάνουμε).

Τα θετικά των δωρεάν μέσω μαζικής μεταφοράς

Από εκεί και πέρα τα θετικά στην κοινωνία θα είναι πολλά. Γιατί με δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς μειώνεται η ανεργία. Πολύ απλά κάποιος που ψάχνει για δουλειά θα μπορεί να μετακινείται πολύ πιο εύκολα και χωρίς να αγχώνεται. Έτσι δεν θα τον απασχολεί αν θα πρέπει να ψάξει μακριά απ’ το σπίτι του για δουλειά. Και αν νομίζεται πως αυτό δεν ισχύει. Στο Ταλίν που υπάρχουν δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς ήδη παρατήρησαν μείωση της ανεργίας.

Πέραν όμως αυτού είναι και μια ανάσα στην οικονομία. Και αυτό γιατί πολύ απλά ο καθένας θα μπορεί να πάρει το λεωφορείο και να βρεθεί όπου θέλει. Θα αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα και στα καφέ και το μπαράκια. Η οικονομία στο Ταλίν έχει πάρει μια πολύ σοβαρή ανάσα. Απ’ τα παιδιά που πηγαίνουν στις καφετέριες, χωρίς να πρέπει οι γονείς τους να τα παίρνουν. Στα καταστήματα που πλέον δεν είναι πρόβλημα το πάρκινγκ και μπορεί ο καθείς να τα επισκέπτεται. Στην νυχτερινή ζωή που άνθισε.

Βέβαια όλα τα πιο πάνω είναι σκέψεις διατυπωμένες σε ένα χαρτί και μάλιστα χωρίς να μπούμε εις βάθος. Θα μπορούσαν όμως αυτές οι σκέψεις να μεταφραστούν σε μελέτες απ’ την πολιτεία και με συγκεκριμένο πλάνο να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.


maniatis

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις, ρεπορτάζ, σκηνές που μόνο θλίψη προκαλούν. Κι όμως υπάρχουν τόσα άλλα θετικά. Βρες τα, δες τα, πες τα και νιώσε περήφανος για εσένα και την ανθρωπότητα.

Και όπως λέει το σλόγκαν μας δες τη θετική πλευρά της ζωής.

Με σπουδές στον τομέα της επικοινωνίας και μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία, αλλά και μέσα απ’ την εμπειρία μου στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας ένιωσα την ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Μια νότα αισιοδοξίας και είμαι σίγουρος πως το ταξίδι που τώρα ξεκινά θα προσφέρει ουσιαστικά και θα βοηθήσει τον καθένα από εμάς ν’ ανακαλύψει τη θετική πλευρά της ζωής.

Προφίλ Συντάκτη

Privacy Preference Center