Μόλις 43 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λευκωσίας θα βρείτε το πανέμορφο χωριό Παλαιχώρι το οποίο αποτελείται από δύο κοινότητες και 2 κοινοτικά συμβούλια, το Παλαιχώρι Ορεινής και το Παλαιχώρι Μόρφου. Τόσο το Παλαιχώρι Ορεινής, όσο και το Παλαιχώρι Μόρφου, ανήκουν στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ψηλά βουνά στο υψόμετρο 930 μέτρων! Διασχίζεται από τον ποταμό Σερράχη ο οποίος ξεκινά από την κορυφή της Παπούτσας και περνά από όλο το χωριό, χωρίζοντάς το στα δύο.

Αποτελείται από 1200 μόνιμους κάτοικους, όμως τα Σαββατοκυρίακα και τις αργίες πολλοί είναι οι επισκέπτες που έρχονται στο χωριό είτε για ν’ απολαύσουν τη φύση και την ηρεμία που την περιβάλλει είτε για να κάνουν σταθμό για να επισκεφθούν τα επίσης πανέμορφα γύρω χωριά.

Αξιοθέατα του χωριού

Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς

Το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, εδώ εκτίθενται έργα θρησκευτικής τέχνης και έγγραφα από τη Φραγκοκρατία μέχρι και τον 20ό αιώνα, τα οποία προέρχονται από τους ναούς του Παλαιχωρίου.

 

Το κρησφύγετο της ΕΟΚΑ 1955-1959

Ένα από τα σημαντικότερα κρησφύγετα που χρησιμοποίησε ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου τον καιρό του αγώνα της ΕΟΚΑ βρίσκεται στην καρδιά του χωριού στο υπόγειο του σπιτιού του Ανδρέα και της Μαρίτσας Καραολή.

 

Το άγαλμα της Κύπριας Μάνας

Στην κορυφή λόφου του χωριού βρίσκεται το άγαλμα της Κυπρίας Μάνας. Από το λόφο ο επισκέπτης έχει πανοραμική θέα ολόκληρου του χωριού.

Εκκλησίες του χωριού

Στο Παλαιχώρι υπάρχουν 4 εκκλησίες και 2 εξωκλήσια: ο ναός του Αποστόλου Λουκά με τον μεγαλοπρεπή επισκοπικό θρόνο και τον μεσαιωνικό ελιόμυλο που αποκαταστάθηκε το 1993 με τον πλήρη εξοπλισμό του να σώζεται, ο ξυλόστεγος Ναός του Αγίου Γεωργίου του 17ου αιώνα, ο ναός της Παναγίας της Χρυσοπαντάσσας του 16ου αιώνα και  ο ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγία Σωτήρα) που χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα και διαθέτει πολύ σημαντικές τοιχογραφίες. Η εκκλησία αυτή από το 2000 περιλαμβάνεται -μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους- στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Λόγω της τοποθεσίας του το Παλαιχώρι αποτελεί πόλο έλξης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου για ομάδες πεζοπόρων, ποδηλάτες αλλά για λάτρεις της φύσης, καθώς το χειμώνα σκεπάζεται από χιόνι, ενώ το καλοκαίρι εξακολουθεί να προσφέρει δροσιά στους επισκέπτες του. Στο Παλαιχώρι υπάρχουν τέσσερα ξενοδοχειακά καταλύματα που προσφέρουν διαμονή – το πετρόκτιστο αρχοντικό της Ισμήνης, το αναπαλαιωμένο Αρχοντικό Ρούσιας, το Danai Village House και το Απόδραση Escape Hotel – με το τελευταίο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καθώς είναι κτισμένο στην όχθη του ποταμού Σερράχη σε μικρή απόσταση από την πλατεία και τις εκκλησίες του χωριού.

 

Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία τώρα που χειμωνιάζει για μια εξόρμηση μέχρι στο Παλαιχώρι, ανάμεσα στη φύση, εκεί όπου δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις, το σκηνικό ή την απόλυτη ηρεμία;

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Σοφία Γεωργίου για την παραχώρηση των φωτογραφιών.