Η αγορά της πλαστικής σακούλας απ’ τις υπεραγορές τα περίπτερα και γενικότερα σε κάθε κατάστημα ήταν ένα σωστό μέτρο για προστασία του περιβάλλοντος. Πλέον δεν παίρνει ο καθένας στο σπίτι από 100 σακούλες μετά τα ψώνια του. Κι όμως αρκετοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος που υπάρχει το μέτρο αυτό. Γιατί οι πλαστικές σακούλες είναι τόσο… «κακές».
Οι αριθμοί πίσω απ’ τις πλαστικές σακούλες
Ρίχνοντας μια ματιά στην στατιστική πλευρά του θέματος περίπου 1 τρισεκατομμύριο σακούλες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ετησίως. Αριθμός ο οποίος δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της γης (7.739.035.000 περίπου άτομα). Από τις σακούλες όμως που χρησιμοποιούνται ανακυκλώνεται μόνο το 1%.
Εκεί θα καταλήξουν οι υπόλοιπες
Οι υπόλοιπες θα καταλήξουν στα σκουπίδια, θα μολύνουν θάλασσες, ωκεανούς, δάση και γενικότερα το περιβάλλον. Για να διαλυθούν χρειάζονται περίπου 100 χιλιάδες χρόνια, κάτι που σημαίνει πως μάλλον η γη δεν θα υπάρχει μέχρι να διαλυθούν. Από εκεί και πέρα 100 χιλιάδες ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστικές σακούλες που μολύνουν τον βιότοπο τους.
Απ’ το περιβάλλον στο σώμα μας
Και αν τα ζώα δεν είναι νούμερο ένα στη λίστα σας, τότε πρέπει να σκεφτείτε τον εαυτό σας. Μολυσμένα ζώα μεταφέρουν δηλητηριώδεις ουσίες, επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Δεν θα ήθελες να φας κάτι και να βρεθείς στο νοσοκομείο θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή σου. Ακόμη όμως και το πόσιμο νερό είναι σε κίνδυνο. Ήδη πέραν του 50% του πόσιμο νερού είναι μολυσμένο. Αυτό και αν είναι πρόβλημα.
Μολύνει απ’ την παραγωγή της
Ακόμη όμως και στην παραγωγή της η πλαστική σακούλα μολύνει το περιβάλλον. Για την παραγωγή της χρειάζεται πετρέλαιο που δεν είναι ανανεώσιμος πόρος. Και αν για μια σακούλα το πετρέλαιο που χρειάζεται είναι μηδαμινό, στο 1 τρισεκατομμύριο χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Ας μην ανοίξουμε όμως περισσότερο την συζήτηση και αναφερθούμε σε διοξείδιο του άνθρακα και άλλες χημικές ουσίες γιατί στο τέλος κινδυνεύουμε να πατήσουμε μονοπάτια γραφικότητας.
Ποια είναι η εναλλακτική
Υπάρχει η αίσθηση πως η λύση στο πρόβλημα είναι η χάρτινη σακούλα. Η αλήθεια είναι πως δεν μολύνουν το περιβάλλον όσο οι πλαστικές σακούλες. Όμως και πάλι για να κατασκευαστούν κόβονται πολλά δέντρα. Η καλύτερη λύση είναι οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Γι’ αυτό πριν πάρετε πλαστικές σακούλες σκεφτείτε το ξανά. Επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενες. Υπάρχει καλός λόγος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λαμπτήρας LED: Η πιο οικονομική και φιλική στο περιβάλλον επιλογή
3 εναλλακτικές για τα κλασσικά καλαμάκια
maniatis
Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις, ρεπορτάζ, σκηνές που μόνο θλίψη προκαλούν. Κι όμως υπάρχουν τόσα άλλα θετικά. Βρες τα, δες τα, πες τα και νιώσε περήφανος για εσένα και την ανθρωπότητα.
Και όπως λέει το σλόγκαν μας δες τη θετική πλευρά της ζωής.
Με σπουδές στον τομέα της επικοινωνίας και μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία, αλλά και μέσα απ’ την εμπειρία μου στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας ένιωσα την ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Μια νότα αισιοδοξίας και είμαι σίγουρος πως το ταξίδι που τώρα ξεκινά θα προσφέρει ουσιαστικά και θα βοηθήσει τον καθένα από εμάς ν’ ανακαλύψει τη θετική πλευρά της ζωής.